Türk Tabipleri Birliği (TTB), eğitim-öğretim döneminin pandemi gerçekliği içerisinde başlamadığını açıkladı. Okullarda birçok eksiklik olduğunu vurgulayan TTB, “Salgın genelgeler veya Twitter açıklamaları ile yönetilemez” uyarısı yaptı.
TTB yazılı açıklama yaparak, eğitim-öğretim döneminin pandemi gerçekliği içerisinde başlamadığını ifade etti. Okullarda birçok eksiğin olduğunun belirtildiği açıklamada, “Salgın genelgeler veya Twitter açıklamaları ile yönetilemez” denildi.
TTB’nin açıklamasışöyle:
“ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİN AŞILANMASI TEŞVİK EDİLMELİDİR: Toplumda tüm yetişkinlerin ve 12 yaşüzerindeki çocukların aşılanması okulların en uzun süre, en güvenli şekilde açık tutulabilmesi için gerekli olan uygulamadır. Bu nedenle aşılamanın tamamlanması için daha fazla çaba gösterilmeli, aşısız yetişkinlerin toplum sağlığını riske atmasını sınırlayan uygulamalar artırılmalı ve üniversite gençliğinin aşılanması teşvik edilmelidir. Üniversite gençliğinin en fazla sosyal hareketliliğe sahip yaş grubu olduğu unutulmamalıdır.
TÜM ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARI AŞILANMALIDIR. Üniversitelerde akademisyeninden asistanına güvenlik görevlisinden idari personele kadar tüm yetişkinlerin aşılamalarının tamamlanması gerekliliktir. Aşısız olanlara haftada iki kez PCR testinin pratikte uygulanması zor olmanın yanı sıra laboratuvar yükünü artırarak tanıda gecikmelere, pozitif vakaların toplum içinde dolaşımının artmasına yol açacaktır. Bu nedenle, üniversitelerin her kademesinde öğrenci-öğretim üyesi ve diğer tüm çalışanların, aileleri ile birlikte kalan öğrencilerin aile bireylerinin aşılanması asıl çözümdür. YÖK, rektörlükler, dekanlıklar, aşılama ve PCR testi uygulamasında aynı tutumu almalı ve hayata geçmesi için ortak çaba göstermelidir.
ETKİLİ BİR FİLYASYON YAPILMALIDIR. Etkili bir filyasyon, risk gruplarında düzenli tarama ile belirti gösterenlerin ve temaslıların ayrılması, bu kişilerin düzenli izlemi ve üniversitelere gelişinin engellenmesi bulaşıönlemek için elzemdir.
HER ORTAMDA MASKE TAKILMALIDIR: Yüksek yayılımda olduğumuz şu günlerde aşılı ve aşısız tüm öğrencilerin ve tüm çalışanların maske takması zorunludur. Dersliklerde kişiler arası mesafenin en az 1 metre olmasışeklinde düzenlenmesi, açık havada sosyal alanların belirlenmesi gereklidir.
HES KODU TAKİBİ YAPILMALIDIR: Üniversite idareleri, akademisyen ve tüm çalışanların, öğrenci ve öğrencilerle beraber yaşayanların HES kodu takibini yapmalıdır.
VAKALAR YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ, VERİLER HERKESLE PAYLAŞILMALIDIR: Üniversitelerin açılmasını takip eden 2-4 hafta öğrenci, öğretim görevlileri ve yardımcı personelde tespit edilen vakalar ve üniversite içi bulaşma bilgileri çok yakından takip edilmeli ve şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Bu dönemde toplanacak veriler bilimsel bilgi ışığında değerlendirilerek önlemlere karar verilmelidir.
ÜNİVERSİTE İÇİNDEKİ SALGIN YÖNETİMİİLGİLİ REHBERLERE GÖRE YAPILMALIDIR: YÖK’ün genelgesinde COVID-19 pozitif olanlara karşı nasıl bir uygulama yapılacağı konusunda düzenleme bulunmamaktadır. Salgının bulaşması veya önlenmesinde halk sağlığıönlemlerini içeren kılavuzlar en önemli araçlardan birisidir.
KANTİN VE YEMEKHANELERDE SALGIN ÖNLEMLERİ ALINMALIDIR: Üniversitelerde kantin ve yemekhanelerde aynı anda bulunabilecek kişi sayısının belirlenmesi, havalandırılmalarının sağlanması, gerekirse açık çadırlara veya sundurmalara taşınması ve açık yemek servisi yapılmaması sağlanmalıdır.
ULAŞIMA YÖNELİK SALGIN ÖNLEMLERİ ALINMALIDIR: Toplu ulaşım kullanımı için yerel yönetimlerle iletişim içinde üniversiteye ulaşım sağlayan hatların sıklığının artırılması, havalandırması olan araçlarla kişi sayısının sınırlandırılması sağlanmalıdır. Ulaşım yoğunluğu veya kampüs yoğunluğunun azaltılması için gereklilik halinde haftanın günlerinin programlara, üçe, hatta dörde bölünmesi düşünülmelidir.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ, AKADEMİSYENLERİ VE ÇALIŞANLARINA SALGINLA BAŞ ETME BECERİLERİ KAZANDIRILMALIDIR:Üniversite yaşamının ayrılmaz parçası arkadaşlarla birlikte özerk ve farklı kültürlere de hazırlanan yaşam alanı olmasıdır. Dolayısıyla ders dışı zamanlar ve etkinlikler de üniversitenin temel parçası kabul edilmeli, öğrencilerin kampüs içi ve dışı yaşamda pandemi koşullarında nasıl hareket etmeleri, virüs, yayılım, korunma ve pandemiyle mücadele konusunda bilgi, bilinç ve tutum değişikliğine yönelik programlar geliştirilmeli, özellikle ilk hafta bu konulara ayrılmalıdır. Üniversite akademisyenleri ve tüm çalışanları ile öğrenciler bu süreçte COVID-19 ile ilgili hem bilgilerini hem de baş etme becerilerini artırıcıçalışmalar yapılmalıdır.
ÜNİVERSİTELERDEKİ PERSONEL EKSİKLİĞİ BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİDİR: Üniversitelerdeki bina hizmetlisi başta olmak üzere destek personeli sınırlı düzeyde olup bazı fakültelerde hiç hizmetli bulunmamaktadır. Üniversitelerdeki personel eksikliği saptanmalı ve bir an önce giderilmelidir.
ÜNİVERSİTELERİN MEDİKO MERKEZLERİ VEYA SAĞLIK BİRİMLERİNİN KADROLARI GÜÇLENDİRİLMELİDİR: Bu merkezler pandemi önlemleri konusuna müdahil olmalı, üniversite pandemi kurulları oluşturulmalı, kampüslerde tespit edilecek vakalar için mutlaka izolasyon odaları tahsis edilmelidir.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KALACAĞI YURTLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER ACİLEN YAPILMALIDIR: Yurtlarda öğrenciler tek kişilik odalarda kalmalı, havalandırma yeterli olmalı, yemekhane, kütüphane ve etüt odaları gibi toplu yaşam alanları yeterli havalandırma ve kişi sayısı sınırlanarak uygun hale getirilmeli, öğrencilerin barınma sorunları hızla giderilerek yeterli barınma alanı sağlanmalıdır. Yurtlarda odalar paylaşımlı kullanılmak zorunda kalınırsa yurt odalarında aynı program ve aynı sınıftaki öğrencilerin kalması planlanmalıdır."