TUNÇ SOYER, AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ YÖNETİM KURULUNA SEÇİLDİ

Avrupa çapında 150 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimi temsil eden Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 40. oturumu, küresel salgın nedeniyle çevrimiçi yapıldı....

Avrupa çapında 150 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimi temsil eden Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 40. oturumu, küresel salgın nedeniyle çevrimiçi yapıldı. Yeni yönetimin de belirlendiği oturumda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yönetim Kurulu’na seçildi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin küresel salgın nedeniyle çevrimiçi düzenlenen 40. oturumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bölgesel Yönetimler Meclisi Başkan Yardımcısı seçildi. Tunç Soyer böylelikle Kongre’nin, yerel yönetimlerin stratejileri ve uygulamaları ile ilgili önerilerini hazırlayan en yetkin organı Yönetim Kurulu’na da girmeye hak kazanarak, Türkiye’den Yönetim Kurulu’nda yer alan tek üye oldu. Kongre, Bölgesel Yönetimler Meclisi, Yerel Yönetimler Meclisi ve bu meclislerin çatını oluşturup icra kararlarının alındığı Yönetim Kurulu’ndan oluşuyor.

Seçimin hemen öncesinde bir konuşma yapan Tunç Soyer sözlerine son on sekiz ayda İzmir’in orman yangını, pandemi, deprem, tsunami, kuraklık ve sel felaketiyle karşı karşıya geldiğini hatırlatarak başladı ve şöyle devam etti:

“Dirençli bir şehir olmanın iki mucizevi sırrı olduğunu öğrendik. İlki kapsayıcı birliktelik ve demokratik dayanışma. İkinci sır ise yaşam hakkını en önemli öncelik olarak koymak. Yaşam hakkını güvence altına almadan diğer haklardan yararlanmak mümkün değil. Ancak küresel ısınma ve biyolojik çeşitlilik kaybının yanı sıra Covid-19 hayatımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Etkileri en yoksul ve en savunmasızları daha çok vuruyor. Avrupa'da bu sınır tanımayan tehditlere karşı mücadele etmek için belediyeler arası daha nitelikli işbirliği oluşturmalıyız. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri rehberliğinde birlikte hareket etmemiz ve harekete geçmemiz gerekiyor.”  

"İZMİR'DEKİ DEMOKRATİK DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRDİK" 

Soyer, İzmir’de peş peşe yaşanan krizlerin başka bir yönetim biçimi gereksinimi yarattığını dile getirerek, “Bu nedenle belediye operasyonlarını ve hizmetlerini yürütmenin olağan yöntemini iyileştirmeye karar verdik. Yerel politikaların demokratik ve kapsayıcı etkinliğini artırmak için kurumsal bir yeniden tasarım gerçekleştirdik. Daha demokratik ve etkili yönde yeni bir yönetmelik çıkardık ve ‘Kriz Belediyeciliği’ne geçtik. Kriz Belediyeciliği’nde, belediye operasyonlarında daha kapsayıcı karar alma, yürütme ve danışma organları kurduk, böylece İzmir’deki demokratik dayanışmayı güçlendirdik” dedi. 

"ŞEHİRLERİMİZ ARASINDAKİ DAYANIŞMAYI ARTIRMALIYIZ" 

Kongre’nin de benzer bir demokratik, kapsayıcı yaklaşımla şehirlerin dayanıklılığına ve refahına daha etkili bir katkı yapılabileceğine inandığını dile getiren Soyer, şunları söyledi:

“İlk olarak daha etkili işbirliği için kurumsal yeniliğe ihtiyacımız var. İkinci olarak politika oluşturma ve uygulamada vatandaşın katkısını teşvik etmeliyiz. Üçüncü olarak şehirlerimiz arasındaki dayanışmayı artırmalıyız. Avrupa'yı ve şehirlerimizi gelecekteki krizlere karşı dirençli hale ancak birlikte getirebiliriz. Bugün birbirimize çok bağımlı olduğumuz bir dünyada yaşıyoruz. Yerel politikalarımızı karşılıklı bağımlılığımız üzerine inşa etmeliyiz ve şehrimizi dayanışma içinde daha demokratik, birlik içinde daha kapsayıcı ve sürdürülebilir yeşil politikalarla daha adil hale getirmeliyiz. Bölgeler Meclisi Başkan Yardımcısı ve Kongre Yönetim Kurulu Üyesi olarak bu yönde çalışmak istiyorum.”

AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ NEDİR?

Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Avrupa Konseyi’nin yerel ve bölgesel yönetimleri temsil eden temel organıdır. 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi ise Avrupa çapında görev yapan ilk ve en geniş siyasi organizasyondur. Yurttaşlara en yakın idari birim olması sebebiyle kurum içinde yerel ve bölgesel yönetimlere ayrıcalıklı bir değer atfedilir. İnsan haklarının korunması, geliştirilmesi, hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi ilkelerine saygının sağlanması amacıyla görev yapan Avrupa Konseyi’nin 47 üye ülkesi var ve merkezi Strasburg’dadır. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi dışında Avrupa Konseyi’nin temel organları arasında Bakanlar Komitesi, Parlamenterler Meclisi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yer alır. Kongre, yerel ve bölgesel politikaların tüm alanlarında çalışmalar yürütür.

AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ NE YAPAR?

Kongre, Avrupa çapında 150 binin üzerinde yerel ve bölgesel yönetimin seçilmiş temsilcilerinin, sorunlarını tartıştıkları, deneyimlerini paylaştıkları ve görüşlerini hükümetlere ifade edebildikleri bir forum ortamı sağlar. Yerel ve bölgesel yönetimleri temsil ederek ulusal ve uluslararası organizasyonlarla yakın işbirliği yapar. İşleyen bir demokrasi için temel teşkil eden halka açık oturumlar ve konferanslar düzenler. Bütün konsey üyesi ülkelerde yerel ve bölgesel demokrasinin durumu hakkında ülke raporları hazırlar ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ilkelerinin nasıl uygulandığını izler. Avrupa Konseyi üye 47 ülkede gerçekleştirilen yerel ve bölgesel seçimlere zaman zaman gözlemci gönderir ve raporlar hazırlar. Kongre, yerel ve bölgesel yönetimlerle ilgili politikaların çerçevesini belirleyen sözleşmeler hazırlar ve bunların uygulanmasını sağlar.

BAŞKAN SOYER'İN ULUSLARARASI GÖREVLERİ NELERDİR?

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,

  • 150 bin yerel yönetimi temsil eden Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinde Yönetim Kurulu üyesidir.
  • Dünya çapında 1750 üyesi olan Sürdürülebilir Kentler Ağı’nın (ICLEI) Küresel Yönetim Kurulu üyesidir.
  • 30 ülkede 272 şehir üyesi olan Uluslararası Cittaslow Ağı Başkan Yardımcısıdır.
  • Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Örgütü (UCLG) Yönetim Kurulu ve Dünya Konseyi üyesidir.
  • Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanıdır.
  • Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) Başkanıdır.
  • Türkiye Ege Belediyeler Birliği Başkanıdır.
  • Mediterranean Network of Cities (MedCities) Yönetim Kurulu üyesidir.
  • Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi ARLEM'de Medcities örgütünü temsil eden üyedir.
  • Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Örgütü (UCLG) Herkes için Fırsatlar, Kültür ve Şehir Diplomasisi Konseyi üyesidir.
  • UCLG’nin Yerel Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Komitesi üyesidir.
  • 2020’de U20 Kapsayıcı refah Toplumlarıçalışma grubu başkanlığını yürüttü.

 Başkan Tunç Soyer yönetimindeki İzmir,

  • Bu yıl UCLG Dünya Kültür Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hak kazandı.
  • Kısa süre önce U20’ye daimi üye olarak davet edildi.
  • Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Ağı'nın Türkiye'den tek üyesidir.
  • “İzmir Avrupa Yeşil Başkenti” olmak için resmi başvuruda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

MAGAZİN Haberleri

CEM BELEVİ’NİN ‘MÜPTELA’SI DİNLEYİCİ İLE BULUŞTU
YAPAY ZEKA İLE MÜSLÜM GÜRSES ALBÜMÜ
ATA DEMİRER ESKİ GAZİNO GECELERİNİ HATIRLATAN GÖSTERİSİYLE BOSTANCI GÖSTERİ MERKEZİ’NDE
PİRAYE ERDOĞAN İMZA GÜNÜNDE SEVENLERİYLE BULUŞTU
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ’NE KATILDI