Türk Eczacılar Birliği (TEB), 52 ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme listesinden çıkarıldığını ve eşdeğer ilaç taban fiyatı uygulamasının yüzde 5'e düşürüldüğünü bildirdi. TEB, Bu durum hastaların yaptığı cepten ilaç harcamalarının daha fazla artmasına, vatandaşların en az yüzde 5 daha fazla fiyat farkıödemesine neden olacaktır" açıklaması yapıldı.
Türk Eczacılar Birliği, bugün Resmi Gazete'de mükerrer olarak yayınlanan "Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ve “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı" ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Halkın ilaca erişimini zorlaştıran ve reçetesiz ilaçların önünü açabilecek düzenlemelerden bir an önce vazgeçilmelidir" denildi.
Açıklama şöyle:
"Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan "Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ve "Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı" ile 52 ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme listesinden çıkartılmış ve eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması da yüzde 5’e düşürülmüştür. Bu kapsamda antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı ve iltihaplanma (inflamasyon) tedavisinde lokal olarak kullanılan spreyler, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçlar, çocukların dişçıkarma döneminde lokal kullanılan ağrı kesici topikal ilaçlar ve ağız spreyleri Kurum’un geri ödeme sistemi kapsamından çıkarılmış bulunmaktadır.
"CEPTEN İLAÇ HARCAMASI ARTACAK"
Bu durum hastaların yaptığı cepten ilaç harcamalarının daha fazla artmasına, vatandaşların en az yüzde 5 daha fazla fiyat farkıödemesine neden olacaktır. Ayrıca uzun zamandır yaşama geçirilmek istenen reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesinin önünü açabilecek nitelikte bir adımdır. Halkın sağlık-ilaç hakkınıönceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak böyle bir düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz.
Vatandaşların cepten yapacağıödemeleri artırarak sağlığın tesisi açısından vazgeçilmez olan ilacın erişilebilir ve alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların genişletilmesinin önünü açacak bu düzenlemeden bir an önce vazgeçilmelidir.
Türk Eczacıları Birliği olarak sürecin takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz."