TÜRKİYE’DE SATIN ALMA GÜCÜ AB ORTALAMASININ YÜZDE 38 ALTINDA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de satın alma gücü, 2020'de Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yüzde 38 alında kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de satın alma gücü, 2020'de Avrupa Birliği (AB) ortalamasının yüzde 38 alında kaldı.

TÜİK, 2020 yılı Satın Alma Gücü Paritesi verilerini açıkladı. AB İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan Satın Alma Gücü Paritesi'ne göre; 2020'de kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi, 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken bu değer Türkiye için 62 oldu ve AB ortalamasının yüzde 38 altında kaldı.

TÜİK, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birleşik Krallık kapsamında karşılaştırma yapıldığını belirterek şu verileri paylaştı:

37 ÜLKENİN VERİLERİNE BAKILDI

Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında Satınalma Gücü Paritesi'ne göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 263 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 30 ile Arnavutluk oldu. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg AB ortalamasının yüzde 163 üzerinde, Arnavutluk ise yüzde 70 altında değere sahip oldu.

TÜRKİYE AB ORTALAMASININ ALTINDA

Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi, 27 AB ülkesi ortalaması 100 iken Türkiye için 68 oldu ve AB ortalamasının yüzde 32 altında kaldı. Karşılaştırmalarda yer alan 37 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değeri en yüksek ülke 145 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 39 ile Arnavutluk oldu.

TÜRKİYE UCUZ ÜLKE KATEGORİSİNDE

Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi, 2020 yılı sonuçlarına göre 38 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 38 euro karşılığı Türk lirası ile satın alınabileceğini gösterdi.

FİYAT DÜZEYİ ENDEKSİ NEYİ İFADE EDER

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesini ifade ediyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi 100'den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "pahalı", 100'den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre "ucuz" olarak ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

TÜRKİYE, AVRUPA ÜMİTLER TAEKWONDO ŞAMPİYONU
GALATASARAY’DAN LİG TARİHİNİN EN İYİ BAŞLANGIÇ REKORU
Altılıganyan.com Koşusu'nun Adana'daki galibi Browny Lady oldu
Atyarışı.com Koşuları Adana'da düzenlendi
GALATASARAY’DA 2 DEĞİŞİKLİK