TÜRKİYE'NİN MAKİNE İHRACATI 7 AYDA 13 MİLYAR DOLARI BULDU

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre; Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil 7 ayda toplam makine ihracatı 13 milyar dolar oldu. İtalya ve Fransa’nın da dâhil olduğu ilk 5 ülkeye...

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre; Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil 7 ayda toplam makine ihracatı 13 milyar dolar oldu. İtalya ve Fransa’nın da dâhil olduğu ilk 5 ülkeye yapılan makine ihracatı geçen yıla göre yüzde 40 arttı.

MAİB, yılın ilk 7 ayında gerçekleşen makina ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, temmuz sonu itibarıyla Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 13 milyar doları buldu. Yılın ilk 7 ayı sonunda sektör ihracatı 2019’a göre yüzde 16, 2020’ye göre ise yaklaşık yüzde 32 arttı. Sektörün en büyük ihracat pazarları Almanya, ABD ve Birleşik Krallık’a toplam makine ihracatı 3 milyar doları buldu. İtalya ve Fransa’nın da dâhil olduğu ilk 5 ülkeye makine ihracat artışı, geçen yıla göre yüzde 40’ı aştı.

"SON 5 AYDA 9 MİLYAR DOLAR DAHA İHRACAT GELİRİ ELDE EDECEĞİMİZİ TAHMİN EDİYORUZ"

Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 7 ayda 2 milyon tondan fazla makine ihraç ettiklerini belirterek, “Son 5 ayda 1,5 milyon ton daha sevkiyat yapacağımızı ve 9 milyar dolar daha ihracat geliri elde edeceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.

Yılın ilk yarısındaki ihracat artış hızının temmuz ayındaki Kurban Bayramı tatili nedeniyle duraksadığını anımsatan Karaevlioğlu, ağustos ayında ise tüm zamanların en yüksek ağustos ihracatını beklediklerini dile getirdi. Makine ve teçhizat yatırımlarının tüm dünyada hızlı artmaya devam edeceğini belirten Karaevlioğlu, şunları söyledi:

"Yılın ilk yarısında dünya makine ve teçhizat yatırımlarının geçen yıla göre yüzde 15, 2019 yılına göre yüzde 4,5 büyüme gösterdiği tahmin ediliyor. Bizdeki artış geçen yıla göre yüzde 30 civarında. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde makine ve teçhizat yatırımlarında hızlı artış yaşanıyor. Bunda ülkelerin hem kendine yeterlilik yatırımları yapmaları hem de sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ihtiyaçları için makine parklarını yenilemelerinin büyük etkisi var. Küresel tedarik zincirlerine sarsılan güven ve buna bağlı bölgesel kaymalar yeni kapasite yatırımlarını artırıyor. Pandemi sürecinde ötelenen yatırımların tekrar devreye alınması ile ürünlerimize olan talep artıyor, hem üretimimiz hem de ihracatımız rakiplerimizden çok hızlı artıyor."

"İHRACATIMIZIN BU KADAR OLUMLU ETKİLEMESİNİ BEKLEMİYORDUK"

İhracattaki olumlu gelişmelerin beklentilerinin üzerinde olduğuna vurgu yapan Kutlu Karavelioğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türkiye’nin çevik ve dayanıklı bir makine sanayisinin olmasının bize önemli fırsatlar sağlayacağını biliyorduk, fakat pandemi krizinin performansımıza bu kadar olumlu yansıyacağını biz bile tahmin etmiyorduk. Dünyanın en büyük üreticilerinden Almanya’nın makine ihracatı ilk çeyrekte 2019’a göre yüzde 1,4 daraldı. Aynı dönemde makine ihracat düşüşü ABD’de yüzde 3,5’e ulaştı. Dünya makine ihracatı 2019 seviyesine ulaşmakta zorluk yaşıyorken, bizim artışımız çift hanede ilerliyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

KONUTTA AMORTİSMAN SÜRELERİ KISALDI
İŞ BANKASI İLE ALİPAY İŞ BİRLİĞİNDE YENİ DÖNEM
PEGASUS HAVA YOLLARI’NDAN 200 UÇAK SİPARİŞİ
TECH EXPORT TÜRKİYE SUMMİT 2024 DÜZENLENDİ
TEKNOSA’YA PAZARLAMA ALANINDA 6 ÖDÜL BİRDEN