ZEHRA DEĞİRMENCİ / SİBEL KAHRAMAN
Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD), yedi kadın mühendis tarafından iki yıl önce Bursa’da kuruldu. Bugün 46 üyeye ulaşan dernek hem kadın mühendislere hem de mühendis adaylarına yönelik projeler yürütüyor.
18 yıldır otomotiv sektöründe çalışan endüstri mühendisi Ülfet Öztürk öncülüğünde altı kadın mühendis tarafından 22 Temmuz 2019'da kurulan BUMKAD, sektördeki kadın mühendisler ve üniversitelerdeki kadın mühendis adaylarına yol gösteriyor.
ANKA Haber Ajansı’na konuşan BUMKAD Kurucu Başkanı Ülfet Öztürk hem derneğin kuruluşu hem de gerçekleştirdikleri projelere dair şunları söyledi:
“Mühendis Kadınlar Derneği’ni niye kurduk, önce biraz ondan bahsedeyim. Aslında temelde bu fikri ortaya attığımda ve altı arkadaşımla da bu konuyu konuştuğumda, hepimizin hissiyatında uzun zamandır düşündüğümüz ortak bir noktamız varmış. Bizler çok uzun zamandır sektörün içerisindeyiz. Kendimizi geliştiriyoruz. Bizim ekiplerimize dahil olan arkadaşlarımızın gelişimlerine destek oluyoruz. Çok şey katıyoruz ama bir noktadan sonra gördük ki aslında bunu artık kadın mühendis adaylarımızla, sektördeki diğer kadın mühendislerimizle bu faydayı paylaşmazsak aslında üretmemizin de çok bir manası yok. Temelde bu fikirde bir araya geldik ve ondan sonra da yola çıkmaya karar verdik.”
ÜNİVERSİTELİ KADIN MÜHENDİS ADAYLARINA DESTEK
Öztürk, çeşitli çalışmalara imza atan derneğin ilk projesi olan Kutup Yıldızım hakkında şu bilgileri verdi:
"Biz dernek olarak, Women in Engineering (WIE) gruplarıyla çalışıyoruz. Kutup Yıldızım, menti ve mentörlük üzerine kurulmuş olan bir program. İlk mezunlarımızı da haziran ayı içerisinde verdik. Burada yirmi tane mentimiz vardı. Burada sadece mentörlük vermedik. Neye ihtiyaçları varsa eğitim olarak teknik ya da yetkinlik, davranışsal eğitim olarak da neye ihtiyaçları varsa bunları konuştuk kadın mühendis adaylarımızla ve eğitimleri planladık. Bu noktada şunu söylemek isterim, projelerimizin her birinin sürdürülebilir olmasını önemsiyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemesini önemsiyoruz".
MESLEKTEN UZAKLAŞAN KADIN MÜHENDİSLERİ SEKTÖRE KAZANDIRIYORLAR
Önem verdikleri bir diğer konunun meslekten uzaklaşan kadın mühendislere destek olduğunu ifade eden Öztürk, "Belirli bir nedenle sektörden uzak kalmış olan kadın mühendislerimiz eğer tekrar sahalara dönmek istiyorlarsa onları desteklemek istedik. Bu destekte onlara yine bu sektörden uzak kaldıkları zaman içerisindeki gelişmelerle ilgili yoğun bir eğitim planlaması yaptık, eğitimlerini verdik ve sonrasında onlara koçlar atadık. On üç kadın mühendisimizle de biz yolumuza devam ettik. Bu yıl sonu itibarı ile projeyi sonlandırıyor olacağız. Tabii ki sürdürülebilirliği önemsediğimiz için bu noktada projenin ikinci fazını önümüzdeki yıl için açmış olacağız tekrardan. Şanslı bir projeydi, çünkü projeye başvuran kadınlarımızdan bazıları halihazırda şu anda işlerine yerleştiler aslında" dedi.
Şimdi lise ve ortaokul çağındaki çocuklar için de bir proje hazırlığı içerisinde olan dernek, gençlere mesleği tanıtmayı hedefliyor.