Türkiye’nin turp üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, ektiği 44 dönüm turbun tarlada kaldığını söyleyen çiftçi Ertan Taştan, "Benim bankalara borcum var. 12. ayın 5’ine kadar ödemem lazım. En son sökmek zorunda kalacağım bir hafta on güne kadar satamazsam" dedi.
36 yıldır çiftçilik yapan turp üreticisi Ertan Taştan turbun yüzüne bakanın olmadığını, maliyetine bile satamadığını, 36 yıldır bu kadar girdi fiyatlarının arttığını görmediğini söyledi. Ertan Taştan ANKA Haber Ajansı'na şunları söyledi:
"DÖNÜME 700 LİRA DEDİLER, ŞİMDİ ONU VEREN DE YOK"
"Azaplı köyünde çiftçilik yapmaktayım. 36 yıldır yaparım bu işi. Mısır yerine ikinci ürün olarak turp ekiyorum. Yani geçen yıl (dönümünü) 1.100 liraya sattığım turbun şu an yüzüne bakan yok. Girdiler pahalandı, yüzde 300 arttı. Gübre, mazot hepsi yükseldiği halde şu an para veren yok. (Dönümüne) 700 lira dediler o zaten kendi masrafı. Şimdi onu da veren yok. Piyasa düşmüş, artık havalar sıcak diyorlar. Bahane ediyorlar. Yani neye varacak sonu çiftçinin bilmiyorum.
"SÖKECEĞİM, MECBUR KALDIM"
Şu an turp tarlada kaldı. Benim bankalara borcum var. 12. ayın 5’ine kadar ödemem lazım. En son sökmek zorunda kalacağım bir hafta on güne kadar satamazsam. Sökeceğim ben mecbur kaldım artık. Artık yetkililer görsün bunu.
"GİRDİ FİYATLARININ BU KADAR ARTTIĞINI GÖRMEDİM"
Geçen yıl mazotu 6-6,5 TL civarında alıyordum, mazot oldu 9 liraya yakın. Şimdi yani artık ne diyem ben? Gübre fiyatları şey oldu, bilmem ne oldu. Daha ne diyeyim ya diyecek bir şey de bulamıyorum. Ben 36 yıldır çiftçilik yapıyorum daha bu kadar girdi fiyatlarının arttığını görmedim. Geçen yılki 1 liralık fiyat gene aynı 1 lira. Biz ne yapalım yani? Kim verecek bize aradaki şeyi? bırakmak zorunda kalacağım çiftçiliği üreticiliği. Kim besleyecek bu toplumu?"