Hazine garantili projelerin maliyeti her geçen gün artmaya devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, Meclis’e sunulan bütçe teklifiyle ilgili yaptığı değerlendirmede; Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilen projelerin bütçeye olan yükünün büyüyerek artmaya devam ettiğini söyledi.
Önümüzdeki üç yılda, bu projeler için 678,3 milyar lira bütçeden garanti olarak ödenecek.
Müteahhitlere, işletme hakkı ve garanti anlaşmaları ile inşa ettirilen yol, köprü ve otoyolların maliyeti her geçen gün artıyor. Önümüzdeki üç yılda, 678,3 milyar lira bütçeden bu projelere garanti olarak ödenecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, “Vatandaşın üzerine vergi üzerine vergi salınırken işçi, emekli yokluk içindeyken, yandaşlara yine servet akacak. Bütçeyi bitiren bu sistem, devletin kasasında koca bir delik açan düzendir. Bu sistem, zengini zengin fakiri daha fakir yapar” dedi.
2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. Bütçedeki rakamlar, AKP iktidarında Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle hayata geçirilen projelerin kamunun bütçesindeki kara karadeliği bir kez daha ortaya koydu. Büyük tutarlardaki kamu kaynaklarının belli şirketlere aktarılmasına neden olan KÖİ ve YİD projeleri ve bu projelere hesapsızca verilen geçiş garantileri nedeniyle köprü ve otoyolların işletmeci şirketleri sermayelerine sermaye katmaya devam edecek.
BÜTÇEDEKİ YÜK
KÖİ ve YİD projelerinin bütçeye yük olmaya devam ettiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, YİD modeliyle yaptırılan ve işletilen otoyol ve köprüler için 2025 yılında bütçeden 94.6 milyar lira, Avrasya Tüneli için ise 3 milyar lira ödeme yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. 2025 yılında bütçeden yine aynı yöntem ile yaptırılan ve işletilen şehir hastanelerin de eklenmesiyle ödemenin 202.2 milyar liraya çıkacağını belirten Karasu, “Vatandaşın cebinden 5 kuruş çıkmayacak’ denilerek yapılan bu projelerle yine yandaşlara servet akıtılacak. 2025’te otoyol, köprü geçişleri ve şehir hastaneleri için bütçeden 202,3 milyar TL harcanacak. 2025 tahmini dolar kuruyla bu da ortalama olarak 5 milyar dolar. Bu paralar, bütçede bir karadelik ve yandaşlar vergi dahi ödemeden, vatandaştan toplanan vergileri yutuyor” dedi.
VATANDAŞA VERGİ, YANDAŞA SERVET
Döviz üzerinden yapılan sözleşmeler ve “kur güncellemeleri” nedeniyle bu rakamın daha artacağını vurgulayan Karasu, 2017 yılından 2024 yılı sonuna kadar iktidarın gözdesi olan bu şirketlere toplam 384,1 milyar lira ödediğini hatırlattı. 2023 yılında, sadece Avrasya Tüneli için 4,9 milyar lira, şehir hastaneleri için ise aynı yıl 53.6, 2024 yılında ise hastaneler için 73,8 milyar ödendiğini belirten Karasu, “85 milyon vatandaşın sırtına yük olan ve sözleşmeleri dövize endeksli olan bu projeler için bütçeden; 2026 yılında 232,3 milyar lira ve 2027 yılında ise 243,7 milyar lira ödenmesi öngörülüyor. Yani önümüzdeki üç yılda tam 678,3 milyar lira bu projelere garanti olarak ödenecek. Vatandaşa vergi üzerine vergi salınırken işçi, emekli yokluk içindeyken, yandaşlara yine servet akacak. Vatandaş hem otoyolu, köprüyü kullanırken para ödüyor, hem de toplanan cebinden çıkan vergilerle ödeme yapıyor. Bugüne kadar yapılan garanti ödemeleriyle daha kaç tane köprü ve otoyol finanse edilebilirdi. Bütçeyi bitiren bu sistem, devletin kasasında koca bir delik açan düzendir. Bu sistem, zengini zengin fakiri daha fakir yapar” diye konuştu.