Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgelerde, “Ulusal Genç İstihdam Stratejisi” ve “Erişilebilir Ulaşım Stratejisi” belgelerinin açıklanacağı bildirildi. Genelgelerde, genç istihdamının amacı için “Ülkemizin yüksek gelir düzeyine sahip ekonomiler arasında hak ettiği yeri alabilmesi için iş gücü piyasasının etkinliğini daha fazla artırmak, bu piyasada kırılgan bir yapı sergileyen gençleri özel, orta ve uzun vadeli politikalarla desteklemek” değerlendirmesi yapıldı.
Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı (2021-2025) ile Ulusal Genç İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı’na (2021-2023) ilişkin genelgeler, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Ulusal Genç İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı genelgesinde; Türkiye’de genç nüfusun sayısının fazla olması“fırsat” olarak değerlendirildi. Genelgede, “Türkiye'nin bu üstünlüğünün ekonomik üretim sürecine katkı sağlayabilmesi için gençlerin bilgi ve beceri düzeylerinin artırılması ve iş gücü piyasasında aktif olarak yer almalarıönem arz etmektedir” denildi.
Koronavirüs salgının istihdamı olumsuz yönde etkilediğinin belirtildiği genelgede, şunlar kaydedildi:
“Bu konjonktürde ülkemiz adına bir fırsat alanı oluşturulabilmesi için büyümenin sürdürülebilir ve kapsayıcı olması, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli iş gücünün oluşturulması, kayıt dışılığın azaltılması ve iş gücü piyasasında yerel ve sektörel ihtiyaçlar karşılanırken değişen, gelişen ekonomik ve sosyal şartların dikkate alınmasıönemlidir.
“NİTELİKLİİŞ GÜCÜ VERİMLİLİĞİ YÜKSELTİLMELİ”
Türkiye ekonomisinde yaşanan ilerleme ve gelişmeler, iş gücü piyasasında istihdamın ve iş gücü verimliliğinin artmasını sağlamıştır. Ülkemizin yüksek gelir düzeyine sahip ekonomiler arasında hak ettiği yeri alabilmesi için iş gücü piyasasının etkinliğini daha fazla artırmak, bu piyasada kırılgan bir yapı sergileyen gençleri özel, orta ve uzun vadeli politikalarla desteklemek, nitelikli iş gücü yetiştirerek bu iş gücünün üretimde yer almasını sağlamak ve istihdam oranları ile iş gücü verimliliğini daha da yükseltmek amacıyla güçlü ve etkin istihdam stratejilerinin belirlenmesi ve belirlenen hedeflere ulaşılmasını sağlayacak eylemlerin uygulanması gerekmektedir.
“GENÇLERİN İSTİHDAMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILACAK”
Bu itibarla, Ekonomi Reformları Eylem Planının ‘İstihdam’ üst başlığı altında yer alan ilgili tedbir doğrultusunda iş gücü piyasasının ihtiyaçları, sorunları ve beklentileri dikkate alınarak, gençlerin istihdamının önündeki engellerin ortadan kaldırılması, mevcut ve gelecekteki iş gücü piyasasına katılımları için geniş beceri ve bilgi yelpazesi geliştirmeleri amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile iş birliği içinde hazırlanan ‘Ulusal Genç İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı (2021-2023)’ Bakanlığın resmi internet adresinde (www.csgb.gov.tr) yayımlanacaktır. Ulusal Genç İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı (2021-2023) kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca yerine getirilerek, alman kararların hassasiyetle uygulanması hususunda gereğini rica ederim.”
“ULAŞIM ZİNCİRİNDE TÜM HAKLARI KAPSAYACAK”
Erişilebilir Ulaşım Stratejisi’ni içeren genelgede ise Türkiye’nin kalkınma vizyonunun “ulaştırma ve altyapı yatırımları, hareketlilik, dijitalleşme ve lojistik ekseninde gerçekleştiği” belirtilerek, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hareketlilik odağında geliştirilen strateji ve politikalarda, ulaşım zincirinin tüm halkalarını kapsayacak şekilde, sunulan ulaşım hizmetlerine toplumun her kesiminin eşit koşullarda, kesintisiz, güvenli ve bağımsız şekilde erişimi önem arz etmektedir” denildi.
Erişilebilir ulaşımın hak olduğuna dikkat çekilen genelgede şu değerlendirmeler yapıldı:
“Ulaşım hizmetlerine erişebilirliğin bir hak olduğu anlayışıçerçevesinde, hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıran, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını pekiştiren, yaşam kalitesini artıran, herkes için erişilebilir ulaşım sistemi oluşturmak amacıyla uygulanacak politikaların katılımcı, sistematik ve bütünsel bir yaklaşımla ülke genelinde koordinasyon içerisinde yürütülmesi gerekmektedir. Bu itibarla, ülkemizin ulaşımda erişilebilirlik vizyonunu ve stratejisini ortaya koyan bir yol haritası niteliğindeki ‘Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı (2021-2025)’ Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonunda kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve üniversitelerin dâhil olduğu ilgili tüm paydaşlar ile iş birliği içerisinde hazırlanmış olup Bakanlığın resmi internet adresinde (www.uab.gov.tr) yayımlanacaktır.
“ALTYAPIDAN ARAÇLAR GENİŞ BAKIŞ AÇISI”
Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı (2021-2025) ile ulaşımda erişilebilirlik; altyapıdan araçlara, teknolojiden kurumsal kapasiteye, yönetişimden farkındalığa kadar geniş bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Mezkûr Strateji ve Eylem Planı ile ulaşım hizmetlerinin mevzuat ve erişilebilirlik standartlarına uygun olarak etkin bir şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır. Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı (2021-2025) kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca yerine getirilerek, alınan kararların hassasiyetle uygulanması hususunda gereğini rica ederim.”
İÇİŞLERİ GENEL SEKRETERİ, ELAZIĞ VALİSİ OLDU
Öte yandan Elazığ Valiliği’ne İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ömer Toraman; Elazığ Valisi Erkaya Yırık ise Mülkiye Başmüfettişliği’ne atandı. Kırıkkale Valiliği’ne ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Bülent Tekbıyıkoğlu getirildi.
Hatay İl Emniyet Müdürlüğü’ne Muşİl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Muşİl Emniyet Müdürlüğü’ne de Engin Kaloğlu atandı.