Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü’nde, 7 hukuk örgütü ortak açıklama yaptı. Açıklamada; “Gizli tanıklık, itirafçılık/iftiracılık, SEGBİS dayatması, delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılması ile görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır" denildi.
Ebru Timtik’in “Adil Yargılanma Hakkı” talebiyle başlattığıölüm orucunda yaşamını yitirmesinin ardından, 14 Haziran günü; Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü olarak ilan edilmişti.
Aralarında İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi'nin de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının ortak açıklamasışöyle:
"Türkiye’de hukuk, tüm muhalif kesimleri sindirmenin, bastırmanın, korkutmanın bir aracı olarak kullanılmaktadır. Yargı, halka yönelik katliamların, işçi cinayetlerinin, devletin faili olduğu suçların, idarelerin ihmalleri sonucu öngörülen, yol verilen "kazaların" yargılama oyunuyla aklandığı, suçluların cezasız bırakıldığı, suçların meşrulaştırıldığı bir "adaletsizlik kazanı" olarak kaynamaktadır.
Siyasi yargılamalar iktidarın dosyalara özel atadığı yargıçlarla yürütülmekte, gizli tanık/ itirafçı sanık beyanları verilen kararlara tek başına esas alınmakta, yargılamalarda hukuka aykırı deliller üretilmekte, usul hukuku pervasızca çiğnenmektedir. Politik dosyalarda verilen tahliye kararları olağanüstü bir hızla savcılık itirazıyla karşılaşmakta; devrimci, demokrat, yurtseverler hapishanelerden çıkamadan yeniden gözaltına alınmaktadır.
Gizli tanıklık, itirafçılık/iftiracılık, SEGBİS (Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi) dayatması, delilsiz, varsayımlara, soyut iddialara dayalı hüküm kurma, ceza yargılama ilkelerinin yok sayılması ile görünüşte bile adil olmayan yargılama oyunları son bulmalıdır."
Avrupa Barolar ve Hukuk Cemiyetleri Konseyi (CCBE), Demokrasi ve İnsan Haklarıİçin Avrupalı Avukatlar Derneği (ELDH), Avrupa Barolar Federasyonu (FBE), Avrupalı Demokrat Avukatlar (EDL-AED), Fransa Barolar Birliği (CNB), Uluslararası Demokratik Avukatlar Derneği (IADL), Uluslararası Avukatlar Derneği (UIA), Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi (IBAHRI), İtalya Barolar Birliği (CNF), İngiltere ve WalesHukuk Topluluğu ile Avukatlar için Avukatlar (L4L) 14 Haziran gününü; dünya genelinde Adil Yargılanma Hakkı Günü olarak ilan etmişti.
Gün kapsamında her yıl, seçilen bir ülkedeki adil yargılanma sorunlarına odaklanılacağı belirtilmişti.
İlk ödül Türkiye'de, 27 Ağustos 2020'de ölüm orucu nedeniyle yaşamını yitiren Avukat Ebru Timtik'in anısına veriliyor.