Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 83. yılında İstanbul'da düzenlenen etkinliklerle anıldı. Yurdun birçok bölgesinden gelen vatandaşlar Ulu Önder Atatürk'ün son nefesini verdiği Dolmabahçe Sarayı'na akın etti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatı dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen etkinliklerden biri de Beşiktaş Belediye'sinin düzenlediği "Saygı Yürüyüşü" oldu. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, sabah saat 8.00'de Barbaros Bulvarı'ndan vatandaşlarla buluşarak, Dolmabahçe Sarayı'na yürüdü.
"ATATÜRK YOLUMUZU AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR"
Başkanı Rıza Akpolat, şunları söyledi:
"Bugün Atamızı anıyoruz, ölümünün 83. yıl dönümü. Çok büyük bir kalabalık var. Halen ilk günkü kadar taze onun acısı. Kendisi öldü ama fikirleri devrimleri hala çok güncel. Halen yolumuzu aydınlatıyor. Bu ülke ne zaman dara düşse Atatürk ilke ve inkılaplarının devrimleri bizim yolumuzu aydınlatıyor. Burası Beşiktaş. Beşiktaş Atatürk için çok önemli. Çok özel. Çünkü burası Mustafa Kemal'in Kurtuluş Savaşları planlarını kurduğu yer. Burası, düşman gemileri geldiğinde Atatürk'ün "Geldikleri gibi giderler" dediği yer. "Kartal" isimli botuna binip "Bandırma Vapuru'na geçtiği yerdir. Ve aynı zamanda hayatını kaybettiği yerdir Beşiktaş."
"BÜTÜN ŞEHİTLERİMİZİ MİNNETLE ANIYORUM"
Akpolat konuşmakta güçlük çektiğini belirterek, “Sabah 8.00'da Barbaros Meydanı'nda buluştuk ve Dolmabahçe'ye doğru yürüdük, binlerce vatandaşla birlikte. Tekrar hafızamızı güncelledik. Bizim için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Ben bu duygularla, bu vesileyle başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülke için hayatını kaybetmiş, bu ülkenin bağımsızlığı için bedel ödemiş, hayatını kaybetmiş bütün şehitlerimizi, bütün gazilerimizi minnetle anıyorum" dedi.
"11 KASIM 1938, MİRAS GAZETE"
Bu arada, yurdun dört bir yanından gelen binlerce vatandaş da Atatürk'ün son nefesini verdiği, Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı'na akın etti. Atatürk'ün odasına girmek için bekleyen vatandaşlar uzun kuyruk oluşturdu. Gelen vatandaşların arasında, 11 Kasım 1938 tarihli gazeteyi 10 Kasım'da Dolmabahçe'ye getiren aileden Orkun Özkan da vardı.
Orkun Özkan, Atatürk'ün odasına girmek için sıra beklerken, şunları söyledi:
"Elimde tuttuğum gazete, 11 Kasım 1938 tarihine ait. Ulu Önder Atatürk'ün ölümünden bir gün sonra çıkan orijinal Tan Gazetesi. Dedemin babasından dedeme, dedemden babama, babamdan da bana miras bu gördüğünüz gazete. Her 10 Kasım'da gelip Atamızın son nefesini verdiği yerde bulunmak bizleri hem hüzünlendiriyor bir o kadar da gurur verici bir tabloyla karşılaşıyoruz. Anlatacaklarım bu kadar. Ne anlatabilirim ki? Kelimeler ifade etmiyor. Türk'ün son Başkomutanı, Türk'ün son başbuğu Türk'ün son lideri."
"KANSER TEDAVİSİNE GİDECEĞİM AMA ÖNCE BURAYA GELDİM"
Balıkesir'den gelen ve babasının Kore Gazisi olduğunu söyleyen bir vatandaş da kanser tedavisi gördüğünü ancak hastaneye gitmeden önce Dolmabahçe'ye geldiğini söyledi.
Kore Gazisi, duygularını; "Ben gazi çocuğuyum. Babam Kore Gazisi, 1950 senesinde Kore'ye gitti. Babamı yeni kaybettik. Çok büyük gün bugün bizim için. Çok da üzüntülü. Mustafa Kemal Atatürk'ü bugün saygı, rahmetle anmamızın en kutsal günüdür. Balıkesir'de oturuyorum. Buraya onun için geldim. Ben tedavi görüyorum, hastaneye gidiyorum. Kanser tedavisine gideceğim ama tedaviden önce buraya geldim" söyleriyle dile getirdi.
"CUMHURİYETİMİZİN LAİK YÖNETİLMESİ GENÇLİK İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
Yine sırada bekleyen gençlerden Ali Sevin, Atatürk'ün huzuruna çıktığı için yaşadığı mutluluğu dile getirirken, laikliğin de genç nesil için önemli olduğunu belirtti. Sevin, şunları söyledi:
“Bugün burada olmak benim için mutluluk verici. Dokuzu beş geçe Ata'mızın huzuruna çıkmak. Cumhuriyeti kurdukları için minnettarız. Çünkü şu an hiçbir baba böyle bir şey bırakmıyor. Türk gençliği olarak Cumhuriyeti devam ettirmek bizim görevimiz. Biz bu görevde başımıza düşen vazifeyi yapmakla yükümlüyüz. Milli beraberliğimizle birlikte Ata'mızın huzuruna çıktığımızda etrafımıza baktığımız an çok fazla insan görebiliyoruz ve çok fazla insanın kalbi tek yürek oluyor. Cumhuriyetimizin laik yönetimimizin devam etmesi bizim için ve gençlik için büyük bir önem taşıyor."
DALGALI DENİZDE ATA'YA SAYGI
Saat 9'u 5 geçe sirenlerin çaldığı sırada, Boğaz'daki küçük bir balıkçı teknesinde bulunan 4 kişi Ata'ları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Dalgalı denizde sallanan teknede ayakta durmakta zorlanan 4 balıkçının saygı duruşu o sırada Anadolu Yakası'ndan Avrupa Yakası'na doğru motorla geçen vatandaşlar tarafından da görüntülendi.