Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Gülay Korukluoğlu, "Virüsün izlenmesi gereken varyantlarına yönelik tarama testlerini sürekli güncelleyerek rutin olarak tüm ülke laboratuvarlarında kullanıyoruz. Şu anda da aynı şekilde Omicron varyantına yönelik bir tarama programı başlatıldı" dedi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Omicron varyantının Türkiye'de yakından takip edildiği, viroloji referans laboratuvarlarında varyantların tespitine yönelik sekans analizleri yapılarak uluslararası platformlarda paylaşıldığı belirtildi.
Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:
"Ülkemizde geliştirilen genomik surveyans stratejisiyle önce örneklerde PCR gibi yaygın kullanılan bir yöntem ile nokta mutasyon taraması yapılıyor. Bu taramada şüpheli bulunan pozitif örnekler sekanslama analizi için Ankara’daki Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı’na gönderiliyor. Burada tüm genom dizi analizi yöntemiyle varyantların türü tespit ediliyor. Elde edilen sonuçlar uluslararası bilimsel platformlarda paylaşılıyor."
Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Gülay Korukluoğlu ise virüslerde oluşan mutasyonların ileri moleküler analizlerle izlenmesinin önemine vurgu yaptı ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda başarılı çalışmalara imza attığını söyledi.
Alfa mutasyonunun ilk çıktığı Aralık 2020 tarihinden itibaren dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanan bir genomik surveyans modeliyle nokta mutasyon tarandığını söyleyen Korukluoğlu, “Zaman içinde virüsün izlenmesi gereken varyantlarına yönelik tarama testlerini, sürekli güncelleyerek rutin olarak tüm ülke laboratuvarlarında kullanıyoruz. Şu anda da aynı şekilde Omicron varyantına yönelik bir tarama programı başlatıldı. Endişe verici varyantlar grubunda olan Omicron varyantı da aynı şekilde yakından takip edilmektedir" dedi.