Yaşar Kemal Günleri Etkinlikleri “Bir Evren: Yaşar Kemal’in Çukurovası” Paneli ile Başladı

BaşkanZeydan Karalar, “Büyük ustayı gelecek nesillerin anlamasına olanak tanımakistiyoruz.”

Ayşe SemihaBaban, “Gençlerimiz yaşayarak ve yaratarak öğrensin.”

AdanaBüyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı’nın birlikte gerçekleştirdikleri“Yaşar Kemal Günleri” etkinlikleri, Adana Büyükşehir Belediyesi TiyatroSalonu’nda düzenlenen “Bir Evren: Yaşar Kemal’in Çukurovası” paneliyle başladı.

AdanaBüyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Yaşar Kemal Vakfı Başkanı AyşeSemiha Baban Gökçeli’nin açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği panelinmoderatörlüğünü Prof. Dr. Muhsine Helimoğlu Yavuz üstlenirken, Yazar MetinTuran, Müzisyen Feryal Öney ve Yazar Mahmut Temizyürek, Yaşar Kemaledebiyatını; toplum belleği, toplum vicdanı, öncü bir doğa kavrayışı, katmanlıinsan ve toplum gerçeği gibi pek çok yönüyle kendi pencerelerindendeğerlendirdiler.

GENÇLERİMİZYARATICI OLSUN, KEŞFEDEREK BİLGİYİ ZENGİNLEŞTİRSİN İSTİYORUZ

Yaşar KemalVakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal Günleri yolculuğuna nasılçıktıklarını anlattığı konuşmasında, “Biz bu yolculuğa Başkan Zeydan Karalar’labirlikte, onun öncülüğünde başladık. Yaşar Kemal edebiyatını gençler keşfetsinve kendi yaratıcılıklarıyla bizlere anlatsınlar, gelecek kuşaklara taşısınlaristedik. Bu amaçla başladığımız yolculuğumuza devam ediyoruz.

Eğitim YaşarKemal için çok önemliydi ve büyük tutkusu eğitim tarihinin mucizesi diyebaktığı Köy Enstitüleriydi. Köy Enstitülerinde en önemli unsur yaşayarak veyaratarak öğrenmekti. Yaşar Kemal için asıl olan bilginin huniyle gençlerinbeyinlerine aktarılması değildi. Onların yaratarak, var olan bilgiyi yeniden veyeniden ileriye götürmeleri çok önemliydi. Bundan esinle Yaşar Kemaledebiyatını bir çıkış noktası olarak alıyoruz. O yüzden bizim yaptığımızetkinlikler hiçbir zaman anma etkinlikleri değil. Gençlerle birlikte keşifyolculuğuna çıkmak istedik. Edebiyatın hayatlarına girmesiyle; kendidünyalarını, değerlerini, çevrelerini, Çukurova’nın müthiş kültürelzenginliğini tanımaları ve içselleştirmeleri temel amaçlarımız. Yaşar Kemal’inyapıtlarından yola çıkarak, gençlerimizle birlikte yaşamımızı zenginleştiren,güçlendiren, ufkumuzu tüm dünyaya açan zevkli keşif süreçleri yaşıyoruz. Bu yılkitabımız Binboğalar Efsanesi. ‘Sesleriyle Renkleriyle Çukurova’mız’ başlığınıtaşıyan atölyelerimizde yürütülecek çalışmalarla, gençlerimizin kendiyörelerinin kaybolmaya yüz tutan renklerine, seslerine farkındalık yaratmakistiyoruz. Yaşar Kemal’in Binboğalar Efsanesi de böyle bir çalışma için uygunbir çıkış noktası” dedi.

ONURUMUZ,GURURUMUZ, BİN BİR ÇİÇEKLİ BAHÇEMİZ

AdanaBüyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da Yaşar Kemal Günleri’nin öneminedeğinerek, şunları söyledi: “Bugün Yaşar Kemal’e dair ne yapsak ne söylesek hepeksik kalacak biliyoruz. Ancak onun adına yakışan tüm çalışmaları elimizdengeldiğince destekliyoruz, Yaşar Kemal Vakfı ile birlikte yıllardır yürüttüğümüzdeğerli projeler bu bakış açısının ürünü. Bu projelerimizde gençlerimiz hepodak noktamız oldu. Yaşar Kemal’in bu coğrafyadaki izi, gençlerimizin zenginkültürel geçmişimizle buluşmasında hep rehberimiz oldu. Onurumuz, gururumuz,bin bir çiçekli bahçemiz Yaşar Kemal’i bir kez daha saygıyla anıyorum. Onu daha iyi tanımak için araştırıp okudukçahayranlığım katlanarak artıyor. Böyle büyük bir değeri, böyle büyük bir ustayıgelecek nesillerin daha iyi tanıması ve anlaması için çaba göstermeye devamedeceğiz. Adana’yı doğasıyla, insanıyla, bütün dokularıyla Yaşar Kemal gibianlatan henüz olmadı. Yaşar Kemal’in şu sözleri çok önemlidir: ‘Benimkitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun, insanın insanısömürmesine karşı çıksın, kimse kimseyi aşağılamasın, kimse kimseyi asimileetmesin, insanlığı asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanakverilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki; bir kültürü yokedenlerin, kendi kültürleri insanlıkları da ellerinden uçmuş gitmiştir. Benimkitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığınutancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar.’

Çocukluğumdan beriokuyan bir insan olarak, bu denli güzel, insanı iyiliğe yönlendiren bircümleler dizisini sadece Yaşar Kemal’de buldum.”

Müzisyen FeryalÖney, konuşmasının ardından bir barak ezgisinden kısa bir bölüm söyledi.

“Bir Evren:Yaşar Kemal’in Çukurovası”

Panelkonuşmacıları 9 Ocak’ta Anavarza ve Hemite’ye düzenlenen bir geziye dekatıldılar.

“SesleriyleRenkleriyle Çukurovamız” Atölyeleri Tanıtım Toplantısı

“Sesleriyle,Renkleriyle Çukurova” projesine katılacak öğretmenler Prof. Dr. MuhsineHelimoğlu Yavuz ile buluşarak ortak bir yol haritası belirleyecekler.Atölyelerin çalışma anlayışı öğrencileri rekabete yönelmeden çevrelerine,doğaya yeniden bakarak, bölgelerini daha iyi tanımaya özenerekyaratıcılıklarını ifade etme olanağı sağlamayı amaçlıyor.  Resim, fotoğraf, kısa film ve drama üzerineyapılacak atölyeler öğrencilere bir edebi eserden yola çıkarak gözlemlerini,algı ve yorumlarını farklı bir sanat diliyle aktarmalarına yardımcı olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?