CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, TBMM’de bugün görüşülmeye başlanacak Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine ilişkin, “‘Benim eğitime dair emeğim var ve sözüm de olmalı’ diyen herkesin de düşüncesi alınarak, bu kanun teklifi CHP’nin verdiği kanun teklifiyle birleştirilerek bir alt komisyon çekilmeli, yeniden görüşmeye açılmalıdır" dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi bugün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülecek. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, görüşme öncesi TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi tam bir hayal kırıklığı yaratıyor” diyerek öğretmenlerin çözüm bekleyen sorunlarını şöyle anlattı:
ÖĞRETMENLER DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞIYOR: “Düşük ücretle çalışıyorlar. Yetersiz donanım, teknik destek ve altyapılarını kullanmak zorunda kalıyorlar. Asıl meslekleri dışında işleri yapmaya zorlanıyorlar. Sözleşmeli, ücretli ve kadrolu olmak üzere istihdam ediliyorlar. Ataması yapılmayan öğretmenler sorunu her geçen gün artıyor. Atamalarda liyakat tüm eğitim kurumlarında ortadan kaldırılmıştır. Özel okullarda öğretmenlik onuruna yakışmayacak koşullarda çalıştırılmaktadır. Hukuk dışı uygulamalar ve soruşturmalarda öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmaktadır. Siyasi kadrolaşma ve siyasi yakınlık öğretmenler arasında eşitsizlik yaratıyor.
3600 EK GÖSTERGE VERİLİYOR MU: Emekli olmuş ve halen çalışan öğretmenlere 3600 ek gösterge veriliyor mu? Sözleşmeli öğretmenler kadrolu olacak mı? Eşlerine ve çocuklarına kavuşabilecekler mi? Atanmayan 700 bin öğretmene, engelli öğretmenlere çözüm var mı? Özel okullarda ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenlerin sorunlarına çözüm üretiyor mu? Okul idarecilerinin sorunlarına bir çözüm önerisi var mı? Mahmut Hoca’nın bir çözüm önerisi var. Şanlıurfa’da bunu gösterdi. Mobbing uyguladı, öğretmenin onuruyla oynadı. Öğretmenlerin özlük haklarına ve sosyal statülerine iyileştirme mi getiriliyor? Öğretmenler arasında hiyerarşik bir yapılanma oluşturmakta sadece kariyer basamağı haline dönüştürülmektedir.
TAVSİYE KARARLARI EKSİKSİZ UYGULANMALI: ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen öğretmenlerin statüsüne ilişkin tavsiye kararlarının eksiksiz uygulanacağı açıklanmalıdır. Tüm eğitim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalıdır. Başta insanca yaşanacak ücret olmak üzere son 20 yıl içerisinde satın alım güçlerinin azalmasını telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. OHAL ile KHK ile gerçekleştirilen hukuksuz ihraçlar iptal edilmeli, tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir. Vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimlerin önüne geçilmelidir. Angarya çalışmalara son verilmeli, sözleşmeli öğretmemelerin tüm özlük hakları iade edilmeli, okul öncesinden üniversitelere kadar eğitimin her kademesinde kesintilere son verilmelidir. 0-6 yaş çocuklar için bütün iş yerlerinde kreş açılmalıdır. Çalışan kadınlara 26 hafta ücretli doğum izni verilmelidir. Yönetici atamalarında kadın çalışanların eşit ataması yapılmalıdır.
KANUN TEKLİFİ YENİDEN GÖRÜŞÜLMEYE AÇILMALI: ‘Benim eğitime dair emeğim var ve sözüm de olmalı’ diyen herkesin de düşüncesi alınarak, bu kanun teklifi CHP’nin verdiği kanun teklifiyle birleştirilerek bir alt komisyon çekilmeli, yeniden görüşmeye açılmalıdır. Aksi takdirde 24 Kasım 2021 tarihinde sarayda Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öğretmenlere "3600 ek gösterge hakkınız tamamınıza verilecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacak. Sözleşmeli öğretmenlik ayrımına son verilecek" beyanının bu gelen ucube teklifte karşılanmadığı çok açıktır.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop doğru bir şey söylememiştir. TBMM Milli Eğitim, Kültür ve Gençlik Komisyonu CHP üyeleri olarak 6 milletvekili, 4 Ekim tarihinde sayın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den yazılı randevu talebimiz olmuştur. Bu talebe bu zamana kadar herhangi bir yanıt verilmemiştir. Sayın Şentop, birileri sizi yanıltıyor. Ya da siz bilerek Türkiye kamuoyunu yanıltıyorsunuz. Bu zamana kadar Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı’na, bu gruptan hiçbir arkadaşımız görüşmeye gitmemiştir."