Zeliha Aksaz Şahbaz: “Belediyelerin Kasasını Boşaltan SGK Şimdi de Vatandaşın Cebine Göz Dikti”

Cumhuriyet Halk Partisi Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, “Hazine boşalınca ne yapacağını şaşıran AKP hükümeti, belediyelerden sonra vatandaşın cebine göz dikti. Geçmiş dönemden kalan borçları nedeniyle belediyeleri hacizle tehdit ederek kasalarını boşaltmaya zorlayan SGK, şimdi de işsiz vatandaşları hedef alarak aynı zulmü uygulamaya başlamıştır” dedi.

Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 9,4 milyon kişiye gönderilen prim borçlarına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Şahbaz, geçim derdinde olan milyonlarca insanı çıkmaza sokan bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI YERLE BİR EDİLDİ”

Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile vatandaşların mağdur edildiğini ifade eden Şahbaz: “AKP'nin ‘Sağlıkta Dönüşüm’ adı altında sağlığı ticari bir meta haline getirip, vatandaşları sağlık hizmetlerinin pazarı haline getirdiği ‘paran kadar sağlık’ anlayışının egemen olduğu bu sürecin başından beri vatandaşımız mağdur ediliyor. 1 Ocak 2012 yılında uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile sigortası olmayan işsiz vatandaşlarımız, zorunlu olarak sisteme dâhil edilmiş, sosyal devlet ilkesi yok sayılarak ağır ekonomik yüklerle karşı karşıya bırakılmıştır. Şimdi, ekonomik krizin derinleştiği, işsizliğin had safhaya ulaştığı günümüzde SGK, yaklaşık 9,4 milyon kişiye işsizlik dönemlerine ait prim borçları için mesaj göndererek, ödemeleri talep etmeye başladı. Bu yetmezmiş gibi bir de borçlar ödenmediğinde e-haciz işlemlerinin başlatılacağını belirtti. Vicdanlara sığmayan bu uygulama, halkın yaşadığı zorlukları daha da artırmış, sosyal devlet anlayışını adeta yerle bir etmiştir” açıklamasında bulundu.

“VATANDAŞIMIZ AKP ZULMÜ ALTINDA EZİLİYOR”

Sağlık hizmetinden faydalanmasa dahi her vatandaşın bu primi ödemekle yükümlü olduğunu dile getiren Şahbaz: “Gönderilen mesaja tepki gösteren vatandaşlarımızın sesi oluyor, halkı hiçe sayan bu politikaların karşısında duruyoruz. Borcu olduğundan bihaber vatandaşlarımız ana parayı ikiye, üçe katlayan faizlerle birlikte ağır borçlarla karşılaşınca, daha ay sonunu bile getiremezken bu borcu nasıl ödeyeceğinin derdine düştü. İşsiz kaldığı süreçte sağlık hizmeti almasa dahi her ay borçlanan vatandaşlarımız, geliri olmaması nedeniyle sosyal devlet anlayışıyla destek beklerken AKP iktidarının zulmü altında eziliyor. SGK, aldığı tepkilerin ardından gündemi değiştirme çabasına girmiş olacak ki gelir testine girerek genel sağlık sigortası uygulamasından muaf olunabileceğini açıkladı. Ancak bu, mevcut durumda işsiz olarak borç ödemesine tabi tutulan vatandaşlarımız için gerçek bir çözüm sunmuyor. Zaten işsiz olduğu için bu prim borcunu ödeyemeyen vatandaşımıza bu yük niye? Şimdiye kadar bir bildirim ve uyarı yapılmadan, belki de vatandaşlarımızın haberi bile olmadan hanesine yazılan bu borçları bir SMS yoluyla bildirmek, ödeme talep etmek, hacizle tehdit etmek sosyal devlet anlayışının neresinde duruyor? İşsiz ve geliri olmayan vatandaşlara destek olması gerekirken, AKP iktidarının uyguladığı bu acımasız ve adaletsiz politikalar, sosyal devlet ilkesine tamamen aykırıdır” diye konuştu.

Aksaz Şahbaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “AKP, milyonlarca insanımızı çıkmaza sokan bu yanlışından derhal dönmeli, geçim derdine düşmüş vatandaşımızın yakasından düşmelidir. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu sömürüye dayalı, çarpık düzenin karşısında durmayı sürdürecek, Sosyal devlet anlayışı ile halkımızın yanında olacağız. Hak temelli, ücretsiz ve erişilebilir bir sağlık sistemini hayata geçireceğiz.”


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri

CHP Lideri Özgür Özel, Adalet Politikaları Danışma Kurulu Toplantısına Başkanlık Etti
Deniz Yücel: “HÜDA PAR Genel Başkanının Yaptığı Hadsiz, Küstahça, Meydan Okuyan Açıklamalarına En Üst Perdeden Tepkiler Geldi; E
Volkan Demir: "AKP Hükümeti Cambaza Bak Yöntemiyle Ülkeyi Hızla Bir İthal Otomobil Cenneti Haline Getiriyor"
Yankı Bağcıoğlu'ndan Kritik Çağrı: "Türkiye Çapında Acilen Siber Savunma Tatbikatı Yapılmalıdır"
Erhan Adem: "Sahte Gübre Yandaştan, Çuval Milletvekilinden!"