SIĞACIK KÖRFEZİ'NDE MAHKEME KARARINA RAĞMEN DENİZDEKİ KAFESLER SÖKÜLMEZKEN, BALIK ÇİFTLİĞİ KAPASİTE ARTIRIMI İÇİN BAŞVURDU
Özsu Balık Üretim firması, İzmir Sığacık Körfezi'nde yıllık 950 ton kapasiteli balık çiftliğinin tesis alanının yüzde büyütülerek 50 bin 878 metrekareye;...
Özsu Balık Üretim firması, İzmir Sığacık Körfezi'nde yıllık 950 ton kapasiteli balık çiftliğinin tesis alanının yüzde büyütülerek 50 bin 878 metrekareye; kafes sayısının da 18'den 27'ye çıkarılması için başvuru yaptı. ÇED süreci başlatılan söz konusu 9 numaralı alan için daha önce başka bir şirket tarafından yapılan kapasite artırımı talepleri, çevrecilerin açtığı dava sonucu mahkeme tarafından "'Akdeniz foklarının yaşam alanı'" olması gerekçesiyle 5 kez iptal edilmişti.
Özsu Balık Üretim firması, İzmir'in önemli turizm ve yaşam alanlarından dünyaca ünlü Sığacık Körfezi'nde faaliyet gösteren 950 ton kapasiteli balık çiftliği için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yeni bir çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı. Başvuru dosyasında, çiftliğinin tesis alanının yarın oranında artırılarak 33 bin 800'den 50 bin 878 metrekareye; kafes sayısının da 18'den 27'ye çıkarılacağı, proje bedelinin de 1 milyon 220 bin TL olarak belirtildi.
DEMİRCİLİ KÖYÜ SAHİLİNE YAKIN
Dosyada çipura, levrek, sinarit, karagöz, lahoz, granyöz ve mercan türleri yetiştirme için deniz yüzey alanının genişletilmesi ve kafes artırımı için Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden olumlu görüş alındığı belirtildi. Faaliyet alanına en yakın yerleşim alanın ise 4716 metre uzaklıktaki tertemiz sahili ile bilinen Demircili Köyü’nün olması dikkat çekti.
KAFESLER HALEN SÖKÜLMEDİ
Özsu Balık üretim firmasının ÇED sürecini başlattığı Urla Demircili Köyü Sığacık Körfezi Mevki 9 Numaralı Potansiyel Alan için daha önce Başaranlar Su Ürünleri şirketi de balık çiftliği için başvurmuştu. Çevreciler ise Başaranlar firmasının başvurusuna; denizi kirlettiği, Akdeniz fokları ile diğer canlıların yaşam alanını bozduğu gerekçesiyle karşı çıkıp dava açmıştı. Açılan davalar sonucu, Sığacık Körfezi’nin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu vurgulayan, su temizliği ve biyoçeşitliliğin azalması tehlikesine de dikkat çeken mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği “ÇED olumlu” kararını 5 kez iptal etmişti. Karara rağmen Sığacık Körfezi'nde kafesler sökülmemiş ve firma faaliyetlerine devam etmişti.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.