SU SORUNU YAŞAYAN KÖYLÜLERİ DİNLEYEN CHP’Lİ YALIM: “KÖYLÜMÜZ SİZDEN KREDİİSTEMİYOR, ÜRETİME GEÇMEYİİSTİYOR”
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım Uşak’ın; Banaz’da köylülerin su sorunlarını dinledi. Yalım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Devlet Su İşleri...
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım Uşak’ın; Banaz’da köylülerin su sorunlarını dinledi. Yalım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Devlet Su İşleri Müdürü Kaya Yıldız’a; “Çiftçimiz sizden kredi istemiyor, bir an önce bu dört köyümüze ait olan Dümenler Barajı’nın kapalı sisteminin tekrar yapılması, borularının değiştirilmesi ve üretime geçmeyi istiyor” sözleri ile seslendi.
Uşak’ta, dört köyü besleyen Dümenler Barajı’nda; arazilere su dağıtacak kapalı boru sisteminin yapılmasının ardından sorun yaşayan çiftçilerle görüşen CHP’li Özkan Yalım çiftçilerle birlikte açıklama yaptı. Yalım, şunları söyledi:
“BU BARAJ SAYESİNDE BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ EKİLİP, BİÇİLİYORDU: Şu an olduğumuz baraj dört köyümüzün adını taşıyan Hatipler, Bahadır, Dümenler, Alabala köylerimize ait olan ‘Dümenler Barajı’ diye adı geçiyor. Bu baraj sayesinde binlerce dönüm arazi ekilip, biçiliyor. Binlerce metrekare alanda kapalı alanda seracılık yapılıyor. Ancak seraların birçoğu sökülmeye başlandı. Çünkü sulama işlemi yapılamıyor. 1995 yılında yapılan bu baraj, gördüğünüz üzere yan tarafımızda taşlar var, ilerde kabak ağaçları var. O kabak ağaçlarına kadar normalde dolu olarak kullanılıyor. Ancak baraj, maalesef 2014-2015 yılında yapılan kapalı sistem sulama sistemi hatalı yapıldığından dolayı barajın şimdi aşağıdan kapakları açık. Vahşi doğaya bırakılıyor. Çaya bırakılıyor o şekilde su azalıyor.
ŞU AN SU OLMASI GEREKENİN NEREDEYSE SEKİZDE BİRİ: Şu an da barajdaki su olması gerekenin neredeyse 8’de 1’i. 8 kat daha su olması gerekiyor. Ancak gördüğünüz gibi baraj neredeyse çekile çekile 8 kat küçükmüş. Bu sebepten dolayı da sulama alanında ciddi anlamda sıkıntı var. Hatipler, Bahadır, Dümenler ve Alabalı köylerimizde bulunan buradan 2015 yılında yapılan kapalı sistem sulama sistemi, yaklaşık 350 noktaya borularla aktarılmış ve 350 değişik noktadan çiftçimizin arazilerinin ve seralarının sulama amacıyla yapılmış. Ancak yapan firma bir şekilde hatalı yapıyor. Kontrolcüler doğru kontrol etmiyor. Bir gün bile kullanmıyor.
2015 YILINDA YAPILAN SİSTEM BİR GÜN BİLE KULLANILMIYOR: 2015 yılında kapalı sistem, 350 değişik noktaya giden boru sistemi hatalı boru döşendiğinden dolayı bir gün bile kullanılmıyor. Vanalar açıldıktan sonra, bütün borular patladığından dolayı sulama sistemi gerçekleştirilemiyor. Bu sebepten dolayı da devletimizin bütçesi milyonlarca zarar ettiriliyor. Bunun yanında da dört tane köyümüzdeki birçok çiftçimizde üretim yapamaz hale geldi. Tabii ki hukuki süreç olarak Devlet Su İşleri’nin gerekli devlet kurumlarının sorumlularının araştırması lazım. Yapan firmaya hukuki süreci yapması lazım.
MAĞDUR OLAN DÖRT KÖY, BİNLERCE ÇİFTÇİ VAR: Ancak tabi ki esas sebep bu ama burada mağdur olan dört tane köy var. Binlerce çiftçi var. Bunun giderilmesi adına bir an önce proje yapılıp 350 noktaya giden kapalı sistem boru sisteminin bir an önce değiştirilip tekrar üretime geçirilmesi adına, bu boruların yapılıp suyun verilmesi lazım. Seracılığın, fasulyenin, sebzenin, yoncanın ve meyvenin tekrar; hem Banaz, hem Uşak hem de ülke ekonomisine artı katma değer getirecek olan, çalışkan vatandaşlarımızın olduğu bu köylerde üretime tekrar geçmesi gerekiyor. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığımıza ve Devlet Su İşleri Müdürlüğümüze sesleniyoruz: çiftçimiz sizden kredi istemiyor, bir an önce bu dört köyümüze ait olan Dümenler Barajı’nın kapalı sisteminin tekrar yapılması borularının değiştirilmesi ve üretime geçmeyi istiyor.”
Sorun yaşayan dört köyün Sulama Birliği Başkanıİbrahim Özkan ise sorunun çözülmesiyle çiftçilik ve hayvancılığın artacağını belirtip, şöyle konuştu:
“SADECE DEVLETİMİZ BİZE HİZMETİ GETİRSİN BİZ ÇALIŞMAK İSTİYORUZ: Göletimiz şu an dolu olması gerekirken, vahşi sulamadan dolayı boşalıyor. Vatandaş da su gitmediği için bırakmak zorunda kalıyor. Çalışmak istiyoruz. Biz başka bir şey istemiyoruz. Sadece devletimiz bize hizmeti getirsin biz çalışmak istiyoruz. Biz ekstra kredi versin para versin demiyoruz. Göletimizin hatalı yapılmış olan, hatalı yapıdan dolayı ancak üçte biri sulanıyor. Biz ek hat isteyip uzatılmasını isteyecekken şu an yapılan hattı kullanamıyoruz.
ŞU AN DA VAHİM DURUMDAYIZ: Yapılan hattı bir gün bile kullanamadık. 6 ay boyunca tamiratına uğraştık. Ama bir türlü çözüme ulaşmadı. Şimdi tekrardan hat yapılması lazım. O hattın kullanılması mümkün değil. Boruları ince, bir eki beş ek yaptık. Şu an da vahim durumdayız. Girdiler çok fazla. Elektrik maliyetleri yüksek. Şu an da yeraltı suyu ile suluyoruz kendi imkanlarımız ile. Normalde 10 metreden çıkan suyumuz bugün 30-40 metreden çıkmıyor. Çıksa bile biz bunu elektrik ile dalgıç ile pompayla seralarımıza ulaştırmak zorundayız. O da bize ek maliyet. Ama bu suyumuz olsaydı diyelim ki ben dekarını oradan 500’e suluyorsam buradan 100 liraya sulayacaktım. Bu su tekrar o 350 noktaya aktarılırsa seracılık, hayvancılık ve meyvecilik müthiş bir şekilde ayağa kalkar, şahlanır. Ama su yok. Su olmayınca hayat bitiyor.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.