“SÜRDÜRÜLEBİLİR DİYALOG PROJESİ” KARŞIYAKA’DA HAYATA GEÇİYOR

“SÜRDÜRÜLEBİLİR DİYALOG PROJESİ” KARŞIYAKA’DA HAYATA GEÇİYOR

İzmir Karşıyaka'da Avrupa Birliği’nden destek alan Sürdürülebilir Diyalog (Continued Dialogue, Closer to Europe) Projesi’nin açılış toplantısı, Mavişehir Sıfır Karbon Noktası Eğitim...

İzmir Karşıyaka'da Avrupa Birliği’nden destek alan Sürdürülebilir Diyalog (Continued Dialogue, Closer to Europe) Projesi’nin açılış toplantısı, Mavişehir Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Projeyle, enerji ve çevre konularında gençlere yönelik dijital bir bilgi sağlama platformu oluşturulacak.

Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği (HBODER), Ege Orman Vakfı, RENAC energy & climate gGmbH, Osrodek Badawczo Edukacyjny w Zielonowie, Türkiye Ormancılar Derneği ortaklığı ve Karşıyaka Belediyesi, Bayraklı Nuri Atık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Buca Süleyman Şah Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Ege Lisesi, İzmir Ticaret Borsası iştirakçiliği ile hazırlanan, Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu VI. Hibe Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Sürdürülebilir Diyalog (Continued Dialogue, Closer to Europe) Projesi’nin açılış toplantısı, Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlikte, aynı zamanda geçtiğimiz yıl Sıfır Karbon Noktası (Zero Carbon Point) Projesi ile hayata geçirilen Sıfır Karbon Noktası Eğitim Merkezi’nin de açılışı yapıldı. Açılış toplantısına Ege Orman Vakfı ve HBODER Kurucu Üyesi Sertaç Bakioğlu, Dışişleri Bakanlığıİzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay katıldı.

PLATFORM VE MOBİL UYGULAMA

HBODER’i temsilen ilk konuşmayı yapan Genel Sekreter Aygün Pakyürek, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Sıfır Karbon Noktası Projesi ile hayata geçirdiğimiz iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilir enerji kaynakları, sıfır karbon teknolojisi ve döngüsel ekonomi eğitimlerini bir üst seviyeye taşıyarak dijital alanlara aktarmaya ve yaygınlaştırmaya karar verdik. Bu kapsamda yeni başlayan Sürdürülebilir Diyalog Projesi ile, iştirakçi okullarımızda öğrenim gören 15-18 yaş aralığındaki gençler, çevre ve enerji konularında yerli ve yabancı uzmanlar ve eğitimcilerle birlikte çalışarak seviyelerine uygun bilim temelli bir platform ve mobil uygulama tasarlayacaklar. Aynı zamanda sürdürülebilir bir iletişim sistemi olarak kurgulanan bu alan; gençlerin eğitimleri için güncel kaynaklara erişebilecekleri, kariyer tercihlerinde rehber olarak kullanabilecekleri, Türkiye ve AB’nin çevre ve enerji politikaları ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hakkında bilgi sahibi olabilecekleri dijital bir kütüphane haline getirilecek."

ORTAK ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ

Ege Orman Vakfı ve HBODER Kurucu Üyesi Sertaç Bakioğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“İklim değişikliğine uyum faaliyetlerinin katılımcı ve kapsamlı bir yaklaşımla ele alınması gerekli olup, her bir paydaşın gerçekleştireceği çalışmalar bu mücadeleyi güçlendirecektir. Bu anlamda Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programları bilgi ve tecrübe paylaşımında önemli bir köprü görevi üstleniyor. Bizler küresel sorunların çözümünde iş birliği ve ortak çalışma kültürü ile başarıya ulaşılacağına inanıyor, faaliyetlerimizi ulusal ve uluslararasıölçekteki sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, özel sektör, eğitim kurumları ve yerel yönetimler gibi önemli paydaşlar ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Bugünden atacağımız doğru adımlarla sürdürülebilir bir dünya inşa etme fikri ile yola çıktığımız projede gençlere iklim değişikliği, temiz enerji, eğitimde dijitalleşme gibi güncel konularda rehberlik ederek, onların yeşil işleri meslek olarak tercih etmelerinde pozitif bir rol oynamayı hedefliyoruz."

ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Dışişleri Bakanlığıİzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya konuşmasında, “Projenin yer aldığı Sivil Toplum Diyaloğu programı katılım öncesi mali yardımları kapsamında Türkiye ve AB’deki sivil toplum kuruluşlarının bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmasını sağlayarak ve kalıcı bir diyalog inşa etmek için ortak konular etrafında bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Bu program ile 2008 yılından bu yana 650’nin üzerinde sivil toplum kuruluşu arasında ortaklık kurulmuş, yürütülen 400’e yakın projeye yaklaşık 50 milyon Euro hibe desteği sağlanmıştır. Ülkemizin ve tüm dünyanın en önemli konuları arasında yer alan çevre ve iklim değişikliği konusunda gençlerin, gelecek kuşakların bilgilendirilmesini hedefleyen bu proje çok önemli bir eksikliğin giderilmesine destek olacaktır” dedi.

KARŞIYAKA’DAKİ VAHA

Son olarak konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise proje hakkında şunları söyledi:

“Bu çok özel bir proje. Avrupa’nın Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programıçerçevesinde desteklediği örnek bir proje. Neden özel? Burada Hayat Boyu Öğrenme, Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği’miz ile Ege Orman Vakfı’mız var. Çalışmalarıyla İzmir’de her zaman hepimize örnek oldular. İklim değişikliğine karşı mücadelede çok önemli çalışmalar yaptılar. Yurtdışı ortaklar arasında 160 ülkede yenilenebilir enerji konusunda eğitim veren Almanya’dan RENAC gGmbH var; Enerji konusunda çalışan bir yerel yönetim olarak biz varız; Karşıyaka Belediyesi. Bu bildiğim kadarı ile Türkiye’de bir başka örneği olmayan bir iş birliği. Belki kimse farkına varmadı ama kendiliğinden bir vaha oluştu burada. Bu Sıfır Karbon Noktası yapılırken eş zamanlı olarak Peynircioğlu Deresi’nin çevresinde bir ekolojik yaşam koridoru oluşturuldu. Halk Park ile birlikte, o da kentteki ısı adası etkisini azaltmak için yapılan bir proje idi. Biraz ileride Ekolojik Yaşam Merkezi inşa ediyoruz. Bilge Çınarlar’ın yanında kent bahçesi çalışması yapıyoruz. Normal yerdeki toprakla değil, çöplerden-atıklardan üretilmiş toprakla tarım yapacağız orada. Ve bu vahanın devamında Planeteryum’un olduğu, Bilim Müzesi’nin olduğu bu alanda biz öncelikli olarak çocuklarımıza, gençlerimize, öğrencilerimize ama genel olarak herkese bir şey anlatmaya çalışacağız. Biz eğitimli, medeni her insan gibi doğayı kirletmeden, tüketmeden yaşamak ve çocuklarımıza bunlarıöğretmek istiyoruz. Ve bunu onlara anlatacağımız yer işte tam burası. Sıfır Karbon Noktası. O yüzden burasıçok özel bir tesis. Buranın kuruluşu için katılımcı olan her bir kurum ayrı ayrıçok özel teşekkürü hak ediyor. Bu aşamada bu programa dahil olan okullarımıza da teşekkür ediyorum. Onların duyarlılıklarına gerçekten çok ihtiyaç var. Lütfen bu mücadelede her zaman öncü olun. Emekleriniz için teşekkür ediyorum.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.