TARIK AKAN “USTALARA SAYGI GECESİ”NDE ANILDI
16 Eylül 2016 tarihinde hayatını kaybeden Türk sinemasının usta oyuncusu Tarık Akan, hayranlarının ve dostlarının katılımıyla yapılan “Ustalara Saygı...
16 Eylül 2016 tarihinde hayatını kaybeden Türk sinemasının usta oyuncusu Tarık Akan, hayranlarının ve dostlarının katılımıyla yapılan “Ustalara Saygı Gecesi”nde anıldı.
Büyükçekmece Belediyesi’nin Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlediği anma gecesinde “Artist Defteri: Başrolde Tarık Akan Sergisi”nin açılışı ve film gösterimi yapıldı.
Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel Ustalara Saygı Gecesi’nde, hayatını kaybetmesinin 5’inci yılında, Türk sinemasına adını altın harflerle yazdıran usta sanatçı Tarık Akan anıldı.
Tarık Akan ile pek çok filmde rol alan sanatçı Meral Orhonsay, gazeteci ve yazar Mustafa Balbay, yazar Aydın Ilgaz, yazar ve tiyatro eleştirmeni Metin Boran’ın katılımıyla yapılan anma gecesinde ilk olarak koleksiyonerler Prof. Dr. Turgut Göksoy, Şerif Antepli ve Ulvi Sulaoğlu’nun arşivinden derlenen “Artist Defteri: Başrolde Tarık Akan Sergisi”nin açılışı yapıldı. Tarık Akan’ın rol aldığı filmlerin afişlerinin ve usta sanatçıya ait fotoğraf ve gazete haberlerinin yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.
Sergi açılışının ardından Tarık Akan’ın en çok izlenen ve sevilen filmlerinden “Hababam Sınıfı”nın gösterimi yapıldı.
“ÇOK SEVDİĞİM BİR AĞABEYİMDİ TARIK AKAN”
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, usta sanatçı ile iyi bir dost ve arkadaş olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Büyükçekmece belediye başkanıyım ama doğduğumdan itibaren büyüdüğüm yer Florya ve Bakırköy ilçesi. Tarık Akan ve onun yaşdaşı birçok sanatçıyla Bakırköy Halkevi’nden başlayarak Bakırköy’de, Florya’da, Şenlikköy’de çokça beraber olduk. Onlar bizim ağabeylerimizdi. Hatırlıyorum mesela Çınar Otel’in önünde 4 tane 2’şer taş dikip dondurmasına top oynadığımızı hatırlıyorum. Dondurmayı da Çınar Otel’in altında Uğur Dündar’ın dondurma dükkanı vardı. Oradan alıyorduk. İddialı Oynuyorduk. Raşit Çetiner de bizimle beraberdi milli futbolcu. Ben yakından tandım. Onlardan bir bakıma etkilendik. Dosttuk, arkadaştık. Dünya görüşü bakımından çok etkilendiğimiz bir ağabeyimizdi. Çok güzel bir insandı ve Türk sinemasına 50 yılını verdi en az. Çok büyük Türk sinemasına katkı sağlamakla beraber Türk sinemasında büyük eserler kazandırmakla beraber entelektüel yapısıyla bir düşünürdü aynı zamanda. Bizlere zaman zaman etkili konuşmalar yapmıştır. Davranışları bize yön vermiştir. Çok sevdiğim bir ağabeyimdi Tarık Akan. Allah rahmet eylesin.”
“TARIK BU KADAR KISA BİR ZAMANA SIĞMAZ”
Tarık Akan ile pek çok filmde rol alan aynı zamanda da usta sanatçının yakın dostu olan sanatçı Meral Orhonsay da duygularınışu sözlerle dile getirdi:
“Unutulacak gibi değil çok genç yaşta aramızdan ayrıldığı için. Her zaman onu sevgiyle, saygıyla hatırlıyorum. Çekeceği çok film vardı daha. Hazırlıklarını yapıyordu. Bu zamansız bir kayıp oldu. Her zaman üzgünüm. Benim gibi birçok sinemacı arkadaşım da üzgünler. Geride kalan eserlere baktıkça çok mutlu oluyoruz. Genç yaşına rağmen bu kadar verimli bir sanatçıya minnet duygusu ben de seyirciler gibi, halk gibi ben de saygı duyuyorum. Bugün burada çok önemli bir iş yapılmış sergisiyle. Sayın Başkanım her zaman sanatçıların yanında. Gerçekten kendisine teşekkür ediyorum. Tarık’ın bu gününde bizimle beraber olup halka tekrar göstermesi de saygıya layık bir şey. Daha evvel ki şeylerde de hep sanatçının yanında olan bir insan. Bence Büyükçekmece için çok güzel bir girişim bu. Hep birlikte işte burada anıyoruz. Tarık bu kadar kısa bir zamana sığmaz. O yüzden sadece yüzeysel konuşuyoruz. Yoksa anlatılacak çok şey var. Hepinize teşekkürler. Sayın Başkanıma da tekrar teşekkür ediyorum.’’
“HERKESİN BİR TARIK AKAN’I VARDIR”
Gazeteci – Yazar Mustafa Balbay, Tarık Akan’ı anlatan bir kitap üzerinde çalıştığını belirterek şöyle konuştu:
“Türkiye’de iddia ediyorum ki 84 milyon insandan kime mikrofon uzatsanız herkesin bir Tarık Akan’ı vardır. Herkes Tarık Akan ile ilgili bir şey söyleyecektir. Benim için de Tarık Akan bir mücadele insanı. Nerede hak, hukuk mücadelesi varsa orada olan bir kişi. Ama eğitimci, ama sanatçı, ama bu ülkenin en yurtsever insanı. Atatürkçü. Bu ülkenin uygarlıklarına saygı duyan ve onunla ilgili belgeseller yapan bir kişi. Bu ülkenin bütün ortak güzel değerlerine ne varsa hepsi Tarık Akan. Naçizane Sebahattin Ali’nin, Nazım Hikmet’in, Aşık Veysel’in, Uğur Mumcu’nun, Ahmet Taner Kışlalı’nın hayatını yazdım. Şimdi Tarık Akan’ı yazmak istiyorum. Silivri’de bize ziyaretini, onun Zonguldak’a gidişini. Bunların tanığıyım ben. Sanatçı kişiliğini ve bu ülkenin aydınlık ülke olması için verdiği mücadeleyi bir nebze yeni kuşaklara aktarmak istiyorum. Büyükçekmece Belediyesi’ni kutluyorum. Böylesine bütün Tarık Akan ile ilgili genel anlamda görselleri bir araya getirdiği için. Şu an kendimi çok dolmuş hissediyorum.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.