TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI: ÜLKEMİZ HUBUBAT VE BAKLİYATTA YETERLİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, “Ülkemiz hububat ve bakliyatta yeterli olup, pandemi ve iklim koşulları nedeniyle oluşan fiyatlarla hasat sezonunda açıkladığımız...
Tarım ve Orman Bakanlığı, “Ülkemiz hububat ve bakliyatta yeterli olup, pandemi ve iklim koşulları nedeniyle oluşan fiyatlarla hasat sezonunda açıkladığımız fiyatları karşılaştırmak doğru değildir” açıklamasını yaptı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün partisinin grup toplantısında; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat alımları ile ilgili olarak “Toprak Mahsulleri Ofisi gidiyor çiftçiden 2 bin 250 liradan buğdayı alıyor. Yetmiyor. Dışarıdan buğday alıyoruz ton başına 3 bin 343 lira. Yani yüzde 48 dışarıdaki çiftçiye daha fazla para ödüyoruz. Arpayı kendi çiftçisinden 1,750 TL’den alıyor. Yetmediği için dışarıdan 3 bin 180 liradan alıyor. Yüzde 82 daha fazla para ödüyor. Nohutu 4 bin 50 liradan kendi çiftçimizden alıyoruz. Dışarıdan tonunu 9 bin liradan alıyoruz. Fark yüzde 121. Yeşil mercimek, 4 bin 150 liradan alıyoruz. Yetmediği için dışarıdan 12 bin 160 liradan alıyoruz. Yüzde 92. Elinizi vicdanınıza koyun bu hükümet bizim çiftçimize mi çalışıyor. Yabancıların çiftçisine mi çalışıyor?” açıklamasını yapmıştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabında, Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamalarına yanıt verildi. Açıklama şöyle:
"Ekmeklik buğday için 2 bin 250 TL/Ton. Makarnalık 2 bin 450 TL/Ton. Arpa bin 750 TL/Ton olarak açıklanmış ve üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Söz konusu artış oranları son 18 yılda açıklanan en yüksek orandır. TMO’nun alım fiyatları dünya çiftçilerinin ürününü pazarladığı alım fiyatlarının üzerinde açıklanmıştır.
Ancak mayıs ayı sonundan itibaren yaşanan kuraklığın etkisinin rekolteye yansıması (üretim azalışı) ve ülkelerin pandemiye bağlı artan talepleri nedeniyle dünya fiyatlarının yükselmesi neticesinde yurtiçi fiyatlarda da hızlı yükselişler yaşanmıştır.
Dolayısıyla mayıs ayında açıklanan TMO alım fiyatlarıyla kasım ayındaki piyasa fiyatlarının karşılaştırılması doğru değildir. Hasat döneminde buğday alım fiyatları 2 bin 800 TL/Ton seviyesine kadar çıkmış olup üreticilerimiz ürünlerini bu fiyattan da pazarlamışlardır.
2021 ve 2022 yıllarında toplam 21 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 35 milyar dolarlık buğday ve mamullerinin ihraç edildiği belirtilen açıklamada, “Bu dönemde yaklaşık 14 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verilmiştir. Nohutta ise 2020-2021 sezonunda 10 bin tonluk (11 milyon dolar) ithalat yapılmasına karşılık167 bin ton (109 milyon dolar) ihracat yapılmıştır.
Sonuç olarak ülkemiz hububat ve bakliyatta yeterli olup, pandemi ve iklim koşulları nedeniyle şu anda dünyada oluşan fiyatlarla hasat sezonundan açıkladığımız fiyatları karşılaştırmak doğru değildir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.