TBMM BAŞKANI ŞENTOP: VİRÜS VE HASTALIK GİBİ TEDAVİ VE AŞI DA KÜRESEL OLMALI

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: VİRÜS VE HASTALIK GİBİ TEDAVİ VE AŞI DA KÜRESEL OLMALI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yılın son gününde Darülaceze sakinlerini ziyaret etti. Şentop, “Eskiden Avrupalılar sadece paranın küreselleştiğini, malların...

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yılın son gününde Darülaceze sakinlerini ziyaret etti.  Şentop, “Eskiden Avrupalılar sadece paranın küreselleştiğini, malların küreselleştiğini anlarlardı. Fakat gördük ki hastalıklar da küresel. Hastalıklar da virüsler de serbest dolaşıyor. Hastalıklar, virüsler de küresel. Ama tedaviler ve aşının da küresel olması lazım” dedi.

Mustafa Şentop, yılın son gününde İstanbul’daki Darülaceze Başkanlığı’nı ziyaret etti. Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Darülaceze gönüllüleri ve sakinleri tarafından karşılanan Şentop, rehabilitasyon merkezi, çocuk yuvası ve kendine yetebilen kadın sakinlerin kaldığı daireleri gezdi.

Ziyaret sırasında Darülaceze sakinlerine hitap eden TBMM Başkanı Şertop, özetle şunları söyledi:

“Zor bir dönem yaşıyoruz. Salgınla ilgili bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte bir taraftan sağlıkla ilgili altyapılar ve hizmetler test edilirken bütün dünyada, bir taraftan da insani tutumlar, davranışlar, vasıflar test ediliyor. Birçok açıdan bunu gördük. Sürecin başladığı zamanlarda, Fransa’nın uzak Asya’da parasını ödeyerek uçağa yüklediği sağlık malzemelerine ABD el koydu. Parasını verdiği mallarını Fransa’nın, gasp etti. Çünkü hazırlıksız yakalanmıştı bütün ülkeler.

Tedavi için bir tercih noktasına geldiklerinde sıkıntı yaşanıyor. Doktorlar tercih yapmak zorunda kalıyor. Neyi tercih ettiler, gençleri tercih ettiler, parası olanları tercih ettiler. Yaşlıları kendi haline terk ettiler. Bunun örnekleri bu süreçte yaşandı. Bu zor bir dönem. Sadece sağlıkla ilgili değil; aynı zamanda insani vasıfları, halkların, milletlerin karakterlerini ortaya çıkartan bir dönem oldu. Turnusol kağıdı gibi herkesin ölçüsü ortaya çıktı.

Mesela ihtiyacından çok daha fazla aşı biriktiren, stoklayan ülkeler var. Fakat Afrika geneline baktığınızda aşılama oranı yüzde 6 oranında. Salgın süreci öyle bir süreç ki bütün bir insanlık ailesi olarak birbirimize bağlı olduğumuzu, birbirimizin sağlının bir başkasının sağlığı için önemli olduğunu ortaya çıkarttı. Bir hafta sürümüyor bir hastalığın dünyanın her tarafını sarması. Eskiden Avrupalılar sadece paranın küreselleştiğini, malların küreselleştiğini anlarlardı. İnsanların serbest dolaştığını anlarlardı. Fakat gördük ki hastalıklar da küresel. Hastalıklar da virüsler de serbest dolaşıyor. Hastalıklar, virüsler de küresel. Ama tedaviler ve aşının da küresel olması lazım."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.