TBMM’NİN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ TARTIŞMALI BAŞLADI: “TBMM İRADESİ VESAYET ALTINDA, BÖYLE DENETİM YAPAMAYIZ”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla, TBMM’nin bütçesini görüşmek üzere toplandı. HDP’li Garo Paylan, Cumhurbaşkanı...
ŞEYMA PAŞAYİĞİT
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un katılımıyla, TBMM’nin bütçesini görüşmek üzere toplandı. HDP’li Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katıldığı dünkü görüşmeler için “Bir gün hesap veriyorlar, o gün propaganda günü değildir. TBMM iradesi vesayet altındadır, böyle denetim yapamayız” dedi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kendisine yöneltilen eleştirilere “Genel Kurul tartışmaları da dahil bu dönemdeki kadar hakaretamiz ifadelerin kullanıldığını görmedim” yanıtını verdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Komisyon, TBMM’nin 2020 kesin hesabı ve 2022 bütçesini ele aldı.
KUŞOĞLU: BİZİM BİLGİLENME AMACIMIZ YOK; KANUN VAR, GÖREVİMİZ VAR
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un sunumundan önce; siyasi parti gruplarının komisyon sözcüleri; dün bükçe teklifinin geneli üzerine yapılan görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın tutumunu eleştirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Dün yapılan geneli üzerindeki görüşmeler gösterdi ki bizim bilgilenme amacımız yok, bir kanun var, görevimiz var; bize bilgi verilmesi, tartışmamız, analiz edilmesi gerekiyor. Sorduğumuz sorulara ve yaptığımız açıklamalara yanıt verilmiyor” dedi.
PAYLAN: DENETİM GÜNÜ, PROPAGANDA GÜNÜ DEĞİLDİR
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise “Bugünkü eleştirimi size yapacağım” diyerek Cevdet Yılmaz’a seslendi. Paylan, şunları söyledi:
“Milletvekillerinin demokrasilerde görevi yasama ve denetimdir. Tüyü bitmemiş yetim hakkının peşinde koşarız, yürütmeyi denetlemeye çalışırız. Bu denetlemeyi yapabilmemiz için güçler arası ayrım gerekir. Dün biz burada yürütmenin atanmış temsilcisinin ağır saygısızlığı ile karşı karşıya kaldık. Konuşmalarımız boyunca kapanışta yapacağı propagandayı hazırladı, hiçbirimizi dinlemedi. Ben sorularda dikkatle baktım, tek birini bile not almadı. Oysa dün denetim günüydü. Bir gün hesap veriyorlar, o gün propaganda günü değildir.”
Paylan, “TBMM iradesi vesayet altındadır, böyle denetim yapamayız” dedi.
USTA: SALONU TERK ETTİK, DENETİMDEN VAZGEÇTİM, AŞAĞILANMAMIZA MÜSAADE ETMEYİN
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta ise şunları söyledi:
“Milletvekilinin itibarını korumaya gelince kimse yok. Yürütme, eziyor geçiyor. Buraya atanmış bir bakan geliyor, kameralar çekiyor; milletvekilleri konuşurken kameralar yok, bakan gelince kameralar geri geliyor. Milletin vekili olarak bu beni rencide ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı kimdir? Cumhurbaşkanımız tarafından atanmış kamu görevlisi. Buraya geldi, topyekûn bize aşağılayıcı üslupla konuştu. Kabalaşmamak için salonu terk ettik. Denetim görevimizden vazgeçtim. ‘Gözümüze baka baka 160 milyar lira harcayacağım’ diyor. Ek bütçe çıkardılar, ‘Meclis’ten aldığımız bütçe şu kadardı, şu şu oldu’ diye bir açıklama bile yapmadı. Alenen aşağılanmamıza müsaade etmeyin.”
KOMİSYON ÜYELERİ ARASINDA TARTIŞMA ÇIKTI
AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “Not almadı’ diyorsunuz, siz burayı terk ettikten sonra isminizi de vererek yanıtladı. Burada birtakım arkadaşlarımız, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza hakaret içeren ifadeler kullandı” dedi.
HDP’li Paylan ile İYİ Partili Usta, Aydemir’in sözlerine karşı çıktı. Milletvekilleri arasında karşılıklı atışma yaşandı.
Aydemir, “İYİ Parti’de bir huy gelişti, ha bire HDP’lileri koruyor” deyince Garo Paylan ile Erhan Usta tepki gösterdi. Garo Paylan, İbrahim Aydemir'e; “Faşistsin” dedi. Komisyon Başkanı Yılmaz, “Hakareti geri alın” diye araya girdi. Garo Paylan, “Faşist’ hakaret değildir, faşist faşisttir” dedi.
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, “Bağırarak düşünemezseniz, düşünerek bağıramazsınız. Bu komisyon yürütmenin propagandası için kullanılmaktadır. Denetim fonksiyonu, kamuoyuna yansıtılmamaktadır. En büyük sorumluluk da Sayın TBMM Başkanı’ndadır” dedi.
ŞENTOP: BU DÖNEMDEKİ KADAR HAKARETAMİZ İFADELERİN KULLANILDIĞINI GÖRMEDİM
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, usul üzerine söz alarak “Görüşmelerin yayınlanması ile ilgili konu, yetki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndadır. 1996’da yayın yapılmış, yayın kesilmiş. Bir örnek bu, bu da başarısız bir örnektir” dedi.
Erhan Usta’nın bu sözlere karşı çıkmasının üzerine Şentop, usul üzerine söz aldığı ancak sözünün kesildiği yönünde tepki gösterdi. Şentop, “Genel Kurul tartışmaları da dahil bu dönemdeki kadar hakaretamiz ifadelerin kullanıldığını görmedim” dedi.
ŞENTOP, PARLAMENTER SİSTEM İLE CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİ KIYASLADI
Tartışmaların ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sunumunu yaptı.
Şentop, yasama dönemleri itibariyle soru önergelerinin cevaplandırılma oranlarına dikkat çekti. “Parlamenter sistemde geçirilen 24. dönemde soru önergelerinin toplam cevaplandırılma oranının yüzde 60,3, 26. dönemde ise yüzde 45,4 olduğu; cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin geçerli olduğu 27. dönemde ise bu oranın yüzde 63,3’e yükseldiği görülmektedir” dedi.
Şentop, 4. yasama yılında TBMM Başkanlığı’na bin 574 araştırması önergesi verildiğini, 4 yeni araştırma komisyonu kurulduğunu, Mısır ve Libya dostluk gruplarının da kurulmasıyla, dostluk grubu kurulan ülke sayısı 146’ya ulaştığını ve Türkiye’nin etkinlik coğrafyası daha da genişletildiğini söyledi. Şentop, TBMM’nin yoğun bir çalışma dönemi geçirdiği 4. yasama yılında; Genel Kurul’da, 105 birleşim ve 488 oturum ile 801 saat 33 dakika çalışma yapıldığını ve 33 bin 953 sayfa tutanak tutulduğunu aktardı.
EYLÜL AYI İTİBARİYLE 2021 BÜTÇESİNİN YÜZDE 66,7'Sİ HARCANDI
2021 bütçesinin 1 milyar 894 milyon 56 bin TL olarak kanunlaşmış olduğunu anımsatan Şentop, bu ödeneğin eylül ayı sonu itibarıyla 1 milyar 263 milyon 412 bin 481 TL yani 66,7’sinin harcandığını ifade etti. Meclis Başkanı Şentop, 2022 bütçesinin 2 milyar 198 milyon 221 bin TL olarak sunulduğunu belirterek, “2022 yılı bütçe teklifinin; yüzde 72,7’si yasama, yüzde 22,3’ü yönetim ve destek ve yüzde 5’i ise program dışı giderlerden oluşmaktadır” dedi.
MİLLETVEKİLLERİ BÜTÇESİNE YÜZDE 17,8 ZAM
Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2022 yılı bütçe kanunu teklifine göre; TBMM’nin 2021 yılında 1 milyar 894 milyon 56 bin TL olan bütçesinin, 2022 yılında 2 milyar 198 milyon 221 bin TL’ye yükseltilmesi teklif edildi.
“Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı” bütçesinin 448 milyon TL’den 2022 yılında 509 milyon 614 bin TL’ye yükseltilmesi öngörüldü. Aynı başlık altında milletvekili maaşlarının ödendiği kalem olan “Milletvekili” başlığı altında 2021 yılında 235 milyon TL olan bütçe, 2022 yılında yüzde 17’lik artışla 277 milyon TL’ye yükseltildi.
“Milletvekili” başlıklı bütçesinin olağan takvim işlerse seçimlerin yapılacağı 2023 yılında 358 milyon TL’ye yükseltilip, 2024 yılında ise 304 milyon TL’ye düşürülmesi tahmini dikkat çekti. Personel bütçesi 1 milyar TL’den 1 milyar 334 milyon 710 bin TL’ye yükseldi. Bu bütçenin 336 milyonu memurlar, 119 milyon TL’lik bölümü işçiler, 585 milyon TL’lik bölümü de sözleşmeli personel için ayrıldı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.