TEHLİKE ALTINDAKİ SAZ KEDİLERİ KORUNUYOR

TEHLİKE ALTINDAKİ SAZ KEDİLERİ KORUNUYOR

Adana’daki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Yumurtalık ve Tuzla lagünlerinde yürütülen arazi çalışmalarında, fotokapan görüntülerinden elde edilen...

ALİ GÜRELİ

Adana’daki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Yumurtalık ve Tuzla lagünlerinde yürütülen arazi çalışmalarında, fotokapan görüntülerinden elde edilen verilere göre, tehlike altında olan saz kedisi sayısı, koruma çalışmaları sonucu 70'in üzerine çıktı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) Genel Müdürü Aslı Pasinli, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ülkemizdeki beş kedi türünden biri olan saz kedisinin varlığının; habitat kaybı, besin azalması ve yasa dışı avcılık gibi kendisini tehdit eden faktörlerin önlenmesiyle yakından ilişkili olduğunu söyledi.

WWF-Türkiye ve Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü iş birliği ile tehlike altında olan saz kedilerini korumak için, Adana İli Saz kedisi Tür Koruma Eylem Planı'nın geçtiğimiz yıllarda hazırlandığını ve günümüzde düzenli olarak güncellendiğini belirten Pasinli, şunları söyledi:

"Bu kapsamdaki alan araştırmaları ile elde edilen veriler ve tür hakkında bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalarda yer alan bilgileri sentezleyen Koruma Eylem Planı, türün Adana il sınırları içindeki yaşam alanlarını belirlerken, daha etkili korunması için atılması gereken adımları ortaya koyuyor. Türün, IUCN ölçütlerine göre ulusal ve uluslararası ölçekteki koruma durumunu göz önünde bulundurarak hazırlanan Eylem Planı, yöre halkıyla yapılan görüşmeler ve bölgedeki resmi kurum ve kuruluşlar ile bilim ve akademi dünyasından uzmanların katılımlarıyla tamamlanmıştı."

"SAYILARI 70'İN ÜZERİNDE"

Pasinli; Adana’daki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Yumurtalık ve Tuzla lagünlerinde yürütülen arazi çalışmalarında fotokapan görüntülerinden elde edilen verilere göre, tehlike altında olan saz kedisi birey sayısının koruma çalışmaları ile 70'in üzerine çıktığını ifade etti.

Pasinli, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Yaşam süreleri yaklaşık 14 yıl olan, Güney Asya, Kafkaslar, Afrika’da Nil Deltası, Hazar ve Aral Gölü çevresi, İran, Hindistan, Pakistan, Irak, Suriye, Ürdün, İsrail, Güney Lübnan ve Türkiye'de sulak, bataklık alanlar, yağmur ormanları, sonradan orman haline getirilen alanlar ve sazlıklarda dağılım gösteren saz kedileri, Türkiye’de Isparta Eğirdir Gölü, Ankara Nallıhan, Manavgat Çayı, Denizli, Porsuk Çayı ve Adana-Akyatan Lagünü’nde kayıt alındı. Akyatan'daki saz kedileri sayısı çevresel faktörler ve öngörülmeyen tehditler sonucu artmadı diyebiliriz. Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre sınırlı ve dar alanda yayılım gösteren saz kedilerinin etkin korunması için ilgili tüm kurum ve kuruluşların iş birliği içinde çalışması önemli."

 

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.