TİHV: "TÜRKİYE, İKLİM KRİZİNİ EN AĞIR YAŞAYAN ÜLKELERDEN BİRİ, İKTİDARIN YAKLAŞIMI TAM BİR VURDUMDUYMAZLIK HALİDİR"

TİHV: "TÜRKİYE, İKLİM KRİZİNİ EN AĞIR YAŞAYAN ÜLKELERDEN BİRİ, İKTİDARIN YAKLAŞIMI TAM BİR VURDUMDUYMAZLIK HALİDİR"

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), orman yangınları ile ilgili olarak; "Türkiye, iklim krizi ve ekolojik tahribatın sonuçlarını en ağır biçimde yaşayan ülkelerden biri olmasına karşın...

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), orman yangınları ile ilgili olarak; "Türkiye, iklim krizi ve ekolojik tahribatın sonuçlarını en ağır biçimde yaşayan ülkelerden biri olmasına karşın mevcut siyasal iktidar, durumun vahametini kavrayabilmiş değildir. İktidarın yaklaşımı tam bir vurdumduymazlık halidir" açıklaması yaptı ve "Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı onaylamayan altıülkeden biri olduğunu" anımsattı.  

TİHV, orman yangınları ve sel felaketleri ile ilgili olarak; iktidarın iklim krizi karşısında önem almadığına dair yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Son haftalarda Türkiye’nin vicdanı adeta yangınlarda yanıp sellerde boğuluyor ve devlet erkini kullananlar görev ve sorumlulukları hiçbir şekilde yerine getirmiyor. mevcut siyasal iktidar, durumun vahametini kavrayabilmiş değildir. İktidarın konuya dair yaklaşımı tam bir vurdumduymazlık halidir" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklama şöyle:

"Tüm eksiklik ve yetersizliklerine rağmen, halen bu konudaki en önemli uluslararası belge niteliğindeki Paris Anlaşması’nıısrarla onaylamayan son altıülkeden biri Türkiye’dir. Devletlerin kendi yurttaşlarına karşı birinci görevi, onların can ve mal güvenliklerini sağlamak, hakların hayata geçirilmesini güvence altına almak ve sürdürmektir. Ayrıca, gelecek kuşakların haklarını da gözeterek, bir parçası olduğumuz çevreyle ve çevrenin/ekosistemlerin canlı ve cansız bileşenleri ile uyumlu bir şekilde sürdürülebilir bir yaşamın sağlanması da devletlerin görev ve sorumluluğudur. 

Türkiye toplumunu adeta nefes alamaz hale getiren, siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel, iklimsel ve ekolojik boyutları olan, ağır bir kriz hali olarak tanılayacağımız bu durumun işaretlerini bir süreden beri güçlü bir şekilde almaktaydık. Orman alanlarının ve su kaynaklarının sermayenin çıkarları doğrultusunda hızlı ve yoğun tahribi ile birlikte yaşanan kuraklıklar, yaygınlaşan ayırımcı ve nefret söylemi ile birlikte artan ırkçı saldırılar, kadına ve LGBTİ+’lara yönelik şiddet, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorunu, suç örgütleri ile girilen ilişkiler sonucu siyaset kurumlarında ve aktörlerinde görülen ağır çürümüşlük, yönetilemeyen pandemi, durdurulamayan hayat pahalılığı, birbiriyle ilişkili ve bağlantılı bu işaretlerden bazılarıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.