TİP’TEN “GELİR AZALDIKÇA DEVLET DESTEĞİNİ ARTIRACAK” KANUN TEKLİFİ
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil; elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarının yükünü ortadan kaldıracak...
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil; elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarının yükünü ortadan kaldıracak kanun teklifi verdiklerini açıkladı. Kadıgil, “Geliri azaldıkça devlet desteğinin arttığı bir düzenleme öneriyoruz” dedi.
TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TİP İstanbul İl Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında; haftalık gündemi değerlendirdi.
Kadıgil, fatura yükünü ortadan kaldıracak bir kanun teklifi verdiklerini söyleyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Enerji şirketlerini daha fazla kar edecek diye, halkın daha fazla yoksullaştığı düzenin tersine dönmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hane geliri 18 bin-13 bin TL arasında olanlar vergisiz, hane geliri 13 bin-11 bin TL arasında olanlar vergisiz artı yüzde 10 / yüzde 30/ yüzde 50 destek, hane geliri 11 bin 7 bin TL arasında olanlar vergisiz artı yüzde 60 / yüzde 63 yüzde 65 destek, hane geliri 7 bin-5 bin 500 TL arasında olanlar vergisiz artı yüzde 75/ yüzde 85/ yüzde 95 destek, hane geliri 5 bin 500-0 TL olanlar vergisiz artı yüzde 100 destek alacaklar.”
“PATRONLARDAN ALIP HALKA VERECEKSİNİZ”
Tüm bunların kaynağının nereden karşılanacağı sorusuna ise Kadıgil, şu karşılığı verdi:
“Tüm yolsuzlukları, israfları, talanı bir yana bırakıyorum. Mesela 2018 yılında çıkartılan bir teşvik kanunu var. Yüzde 50 indirim uygulanıyor bazı sanayi kollarına ve bu kanundan 34 şirket faydalanmış. 34 şirkettin devlete tahmini maliyeti ise 1 buçuk milyar TL. Yani şirketlerden 1 buçuk milyar az almayı kabul edebiliyoruz. Ama asgari ücretle çalışan insandan yüzde 30 vergi alıp üstüne de şirketlere kar üzerine kar ettiriyoruz. Kaynak çok basit arkadaşlar, patronlardan alacaksınız halka vereceksiniz. İnsanlar daha az fatura ödeyecek ve şirketler biz zahmet daha az kar edecek.”
Kadıgil, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişten günümüze kadar olan süreçteki ekonomik durumu ise şöyle değerlendirdi:
“Türkiye’de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinden bu yana memur ve emekli maaşlarına sadece yüzde 55 oranında zam yapıldı. TÜİK verilerine göre 2017 yılı sonu ile 2020 yılı sonu arasında ortalama kişi başına düşen yıllık milli gelir ise yüzde 52 arttı. Buna karşılık mesken abonelerinin elektrik fiyatlarının TÜİK verilerine göre aynı dönemde yüzde 98 civarında zamlandığını; yalnızca 2017-2019 yılları arasında da doğal gaz fiyatlarının en az yüzde 63 arttığını görmekteyiz. Özellikle hane geliri düştükçe, gıda ve barınma ihtiyaçları dışında elde kalan gelirden daha fazla oranda yurttaşlar faturalara harcama yapmak zorunda kalıyor. Yani fatura ödemeleri arttıkça yurttaşlar daha fazla yoksullaşıyor. Önceki dönemlerde de enerjinin pahalılığıçeşitli biçimlerde gündemde yer buluyordu ancak bugün bambaşka bir tablo ile karşı karşıyayız: Gelirin yüzde 50 arttığı bir gerçeklikte, elektrik fiyatı neredeyse yüzde 100 zamlanmıştır. Enflasyon ve düşük ücretler dolayısıyla geçim sıkıntısıçeken yurttaşlar bugün faturalarınıödeyememe, çok sert geçeceği tahmin edilen kışı karanlıkta ve soğukta geçirme tehlikesiyle yüzleşmektedir.”
“ENERJİ HAKKI TEMEL İNSAN HAKKIDIR”
Enerjiyi, 21. yüzyılda insanların yaşamlarını sürdürebilmesinin kurucu bir unsuru olarak gördüklerini ve enerji hakkını, temel insan haklarından biri olarak kabul ettiklerinin altınıçizen Kadıgil, şöyle konuştu:
“-Hane geliri net asgari ücretin 6,5 katı veya altında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, bu faturalar vergilerden ve katkı paylarından muaf olmalıdır.
-Hane geliri net asgari ücretin 4,75 ile 4,25 katı arasında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin yüzde 10’u ile yüzde 50’sine kadar olan kısmı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
-Hane geliri net asgari ücretin 4,25 ile 3 katı arasında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin yüzde 60’ı ile yüzde 65’ine kadar olan kısmı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
-Hane geliri net asgari ücretin üç ile iki katı arasında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin yüzde 75’i ile yüzde 95’ine kadar olan kısmı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
-Hane geliri net asgari ücretin iki katı veya altında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin tamamı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
-Elektrik, su, doğal gaz ve internet ücret tarifelerinde yapılacak yıllık zam oranı asgari ücrete yapılacak yıllık zam oranını geçmemelidir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.