İYİ PARTİ'DEN AP'YE "ÜLKÜCÜ RAPOR" TEPKİSİ: "RAPORU GERİÇEKMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

İYİ PARTİ'DEN AP'YE "ÜLKÜCÜ RAPOR" TEPKİSİ: "RAPORU GERİÇEKMEYE ÇAĞIRIYORUZ"

Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak, 'ülkücü derneklerin yasaklanması' istenen rapora, İYİ Parti'den tepki geldi. Avrupa Birliği'ni 'raporu yok saymaya' çağıran İYİ Parti, "Türklerin, fikir...

Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak, "ülkücü derneklerin yasaklanması" istenen rapora, İYİ Parti'den tepki geldi. Avrupa Birliği'ni "raporu yok saymaya" çağıran İYİ Parti, "Türklerin, fikir özgürlüğü ve örgütlenme hakkının teslim edilmesini" istedi.

Yaklaşık bir yıldır çalışmaları süren AP Türkiye raporu, AP Genel Kurulu'nda bu gece oylanacak. Ancak İYİ Parti oylama öncesinde açıklama yaparak girişimi kınadı. İYİ Parti açıklamasışöyle:

İLKEL VE HAKSIZ: Bilindiği üzere; Avrupa Parlamentosu son Türkiye raporunda "Irkçı ve aşırı sağcı" olarak tanımladığı Türk Milliyetçilerinin, AB terör örgütleri listesine eklenmesini gündeme getirdi. Bu rapor ve teklif, medeni dünyanın kabul edemeyeceği derecede ilkel ve haksızdır. Avrupa ülkelerinde dayanışma amacıyla örgütlenen Türk Milliyetçileri, yaşadıklarıülkelerin yasa ve geleneklerine saygılı davranır. Sözgelimi Almanya’da, "Nasyonalizm" yani "Milliyetçilik', Nazi tecrübesinden ötürü yasaklandığı için, o ülkede kendilerini "Patriot" yani "Vatansever" olarak tanımlarlar. O ülkelerin sivil toplum kuruluşlarının toplantılarında rastlanmayan şekilde, her programlarında, yaşadıklarıülkenin bayrağını da mutlaka bulundururlar. Böylesi bir saygı ve özen, Avrupa Parlamentosu’ndan da benzer bir saygı ve özeni hak eder.

KINIYORUZ: Avrupa medeniyeti, fikir ve kanaat özgürlüğü konusundaki hassasiyetiyle övünür. Bu rapor ve önerisi, medeni dünyanın vazgeçilmez kabul ettiği "Fikir ve kanaat özgürlüğüne ağır bir darbedir. Avrupa Parlamentosu’nun bu raporunu kınıyor, bağlantılı olarak, Avrupa Birliği’ni, bu raporu yok saymaya, hayatın her alanında ürettikleriyle ülkelerinin kalkınmasında pay sahibi olan Türklerin, fikir özgürlüğü ve örgütlenme hakkını teslim etmeye çağırıyoruz.

RAPORDA NE İSTENİYOR?

Yaklaşık bir yıldır çalışmaları süren AP Türkiye raporu, AP Genel Kurulu'nda bu gece oylanacak. AP Türkiye raportörü İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, "Irkçı ve aşırı sağcı olarak tanımlanan ‘ülkücü’ hareketin sadece Türkiye değil AB üyesi ülkelerde de kaygı verici şekilde ilerlediği" görüşü savunuldu. Raporda, "ülkücü hareketin muhalif olarak gördükleri herkes için tehdit oluşturduğu" belirtilerek şöyle denildi:

"İktidarın koalisyon partisi MHP ile yakından bağlantılı, Bozkurtlar olarak bilinen aşırı sağcıülkücü hareketin terörist listesine eklenmesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki derneklerinin ve kuruluşlarının yasaklaması, faaliyetlerini yakından izlenmesi çağrısı yapılıyor. Ülkücü hareket, özellikle Kürt, Ermeni veya Yunan kökenli insanlar için ve muhalif olarak gördükleri herkes için tehdit oluşturuyor." 

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLME KARARI, AB STANDARTLARINDAN UZAKLAŞTIRIYOR"

Raporda, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alması da "AB, Türk Hükümeti'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararınışiddetle kınıyor. Bu karar, Türkiye'yi AB ve uluslararası standartlardan uzaklaştırıyor" diye değerlendirildi.

Raporda ayrıca, "Türkiye'nin AB değer ve normlarından uzaklaştığı" belirtilerek şöyle denildi:

"Bir aday ülkeden beklenenin aksine, hem ülke içindeki demokratik gerileme yoluyla hem de AB üye devletlerine karşı yasa dışı eylemler de dahil olmak üzere, agresif dış politika hamleleriyle ne yazık ki giderek artan bir şekilde ve hızla AB değerlerinden uzaklaştı."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.