TUNÇ SOYER: "İZMİR'DE YENİ BİR ŞEHİR KÜLTÜRÜ TARİF EDİYORUZ"

TUNÇ SOYER: "İZMİR'DE YENİ BİR ŞEHİR KÜLTÜRÜ TARİF EDİYORUZ"

Uluslararas ıİzmir Kültür Zirvesi sona erdi. Zirvenin kapanış oturumunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,

Uluslararası İzmir Kültür Zirvesi sona erdi. Zirvenin kapanış oturumunda konuşan İzm ir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ortak küresel sorunlara karşı‘ döngüsel kültür programı’ uygulanması gerektiğini belirterek, “Bu program, doğamızla geçmişle birbirimizle ve değişimle uyum olmak üzere dört bileşenden oluşuyor. İzmir’de bu dört başlığı içinde barındıran yeni bir şehir kültürü tarif ediyoruz. Adına Cittaslow Metropol dediğimiz ve İzmir’in öncülük ettiği bu program, kent yaşamında döngüsel kültürü yeniden geliştirmeyi hedefliyor” dedi.

Tunç Soyer, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’nin kapanış oturumunda konuştu. Pandemiden dolayı toplantı hibrit olarak yapıldı. Başkan Soyer yoksulluk, salgın ve iklim krizi gibi ortak küresel sorunlara karşı hem yerel hem de küresel düzeyde bir döngüsel kültür programı uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Döngüsel kültür programının dört ana bileşeni doğayla geçmişle birbirimizle ve değişimle uyumdur. İnsanlık, çok uzun bir süre kendi aklının evrenin zekâsından daha üstün olduğuna inandı. Ancak artık gezegenimizin ekosistemini ciddi boyutlarda tahrip ettiğimiz bir noktaya ulaştık. Bu nedenle bu buluşmada tarif ettiğimiz döngüsel kültür programı, öncelikle doğamızla uyumu esas alıyor” dedi.

“BİNLERCE YILLIK MİRAS VE DEMOKRASİ”

Döngüsel kültürün ikinci ve üçüncü ayağında ise geçmişle ve birbirimizle uyum olduğunu belirten Soyer, “Yaşadığımız toprakların kadim kültürünü yeniden keşfetmemiz gerekiyor. Geçmişi keşfetmeden gelecek kurmak mümkün değil. Dünyanın ihtiyaç duyduğu değişimin başlangıç noktalarından biri de döngüsel kültürün üçüncü başlığı, yani ‘birbirimizle uyum’ oluşturuyor. Bir arada yaşam ve birbirimizle uyum, belki de insanlık tarihinin en önemli toplumsal inovasyonunun altınıçiziyor: Demokrasi. Bugün her şeyden çok insan haklarının evrensel değerlerine saygılı, yaşamın her anına sirayet etmiş, yeterince dijitalize edilmiş demokrasiye ihtiyacımız var” diye konuştu.

“DEĞİŞİM KÜLTÜRÜN MAYASINDA”

Soyer, sözlerini tamamlarken döngüsel kültürün dördüncü bileşeni olan değişimle uyuma değinerek, “İzmirli düşünür Herakleitos’un değerli bir sözü var: Değişmeyen tek şey değişimdir. Bu söz, değişimin de kültürün mayasında olduğunu tarif ediyor. Döngüsel kültürü tarif ederken değişimle uyumu dördüncü bir başlık olarak ele almamın nedeni bu: Kültür üretiminin genç ruhların yaratıcılığı ve doğanın sonsuz ilham kaynaklarından beslenmesini sağlamak” dedi. Soyer, Kültür Zirvesi öncesinde Gençlik Çalıştayı yaptıklarını söyleyerek gençlerin beklenti ve taleplerini aldıklarını da sözlerine ekledi.

YENİ BİR ŞEHİR KÜLTÜRÜ: CİTTASLOW METROPOL

İzmir’de bu dört başlığın tümünü içinde barındıran yeni bir şehir kültürü tarif ettiklerini vurgulayan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adına Cittaslow Metropol dediğimiz ve İzmir’in öncülük ettiği bu program, kent yaşamında döngüsel kültürü yeniden geliştirmeyi hedefliyor. Cittaslow, şehirleri popülizm ve otokrasiyi değil, sakinliği ve uyumu besleyen bir ekosistem olarak görüyor. Cittaslow Metropol, yerel ve evrensel değerleri birleştiren yenilikçi bir kent yaşamı modeli.”

Başka bir kültür tarif etmeden yeni bir gelecek inşa edilemeyeceğini belirten Soyer, sözlerini, “Dün başlayan Dünya Belediyeler Birliği’nin İzmir’deki Kültür Zirvesi’nin tüm insanlık ve gezegenimiz için doğru zamanda ve doğru konuyla gerçekleştiğinin farkındayım. Zirvenin en önemli çıktısı olacak İzmir Deklarasyonu’nun, gezegenimizin geleceğini şekillendirmede muazzam bir rolü olacağınışimdiden görebiliyorum” diyerek tamamladı.

“EŞİTSİZLİKLERİ AŞMAK İÇİN KÜLTÜR”

UNESCO Kültür Sektörü Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone, “Covid-19 şehirlerde gerçekten zorlukları hızlandırdı. Pandemi ciddi bir sıkıntı yarattı. Temel eşitsizlikleri derinleştirdi. Şehirlerin pandemiye cevabı da derin bir şekilde kültürel üretimle oldu. Şehirler, kültürü pandemiye cevap olarak, araç olarak kullandı. Kültür, şehirler arasında eşitsizlikleri aşmak için de kullanılabilir. Umuyoruz ki bu zirve bütün bu tartıştığımız büyük zorlukların çözümüne dair yol açar” dedi.

“İZMİR'İN GÜÇLÜ BİR KÜLTÜREL BİR VİZYONU VAR"

BM Kentsel Çözümler Dairesi Kentsel Uygulamalar Birim Başkanı Shipra Narang Suri, “İzmir'in çok güçlü bir kültürel vizyonu olduğunu gördüm. Kültürel miras ve kültürel haklar, 2030 gündemi için önemli rol oynuyor. Bu toplantıçok önemli bir kilometre taşı. Yeni gündem kültürün ve kültürün çeşitliliğinin, hakların, insanlığımızın zenginleşmesini ve kapsayıcılığı sağlayacak” diye konuştu.

UCLG-MEWA Başkanı Mohamed Saadieh, “Bu zirveyle şehir ve yerel yönetim olarak bütün krizlerle baş edebileceğinizi, dayanışmanızı ve dirençli toplum olduğunuzu gösterdiniz. Salgın döneminde kültürün önemi anlaşıldı. Aslında toplumları kendi özüne döndüren bir dönem oldu. Kültür ile daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz” dedi.

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR ÖNEMLİ BİR İŞE İMZA ATTI"

Kazan Belediye Başkanı ve BM Yerel Yönetimler Danışma Komitesi Başkanı Ilsur Metshin, “Karantinalarda evde kalma sürecinde kültür bir şekilde zihnimizin bir başka yönü olmaya başladı. Kültür, kimliğimizin elzem bir parçası haline geldi. UCLG Kültür Zirvesi'nin herkesin kendini bulabileceği bir sonuç yaratmasını diliyorum” diye konuştu.

Meksiko Belediye BaşkanıÖzel Kalem Müdürü Jose Alfonso Suarez del Real y Aguilera ise “İzmir Büyükşehir Belediyesi önemli bir işe imza attı. Bu zirveyle İzmir’in kültürel hakların önemsendiği bir yer olduğunu gösterdi. Büyük bir UCLG ailesi olarak, İzmir'e ev sahipliği için teşekkür ediyoruz. Kültür lüks değil, insani gerekliliktir. Mutlaka 2030 gündemine odaklanmamız gerekiyor” dedi.

“ZİRVE BAŞARILI BİR ŞEKİLDE YAPILDI"

Lizbon Kültürden Sorumlu Belediye Başkan Vekili Catarina Vaz-Pinto, “Zirve çok zor koşullar altında başarılı bir şekilde yapıldı. Kültürün sürdürülebilir kalkınmanın odağına konulmasıçok önemli. İzmir Kültür Zirvesi’nin sonuçlarının gelecekteki uygulamalarda göz önünde bulundurulacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Buenos Aires Özerk Şehri Kültür Bakanı Enrique Avogadro, “İçinden geçtiğimiz bütün zorluklardan pandemi sonrası dönemde bahsedeceğiz. Umuyorum o dönem yakındır. Kültür şu anda her zamankinden daha önemli. Daha dirençli bir kültürel sektöre gerçekten ihtiyacımız var. Pandemi sanatçıları etkiledi. Bu nedenle şehirlerin eskisinden daha güçlü bir şekilde öne çıkması gerekiyor. Kamusal alan denilen şeyin ne kadar önemli olduğunu gördük” dedi.

“PANDEMİ YENİ DAYANIŞMA BİÇİMLERİ ORTAYA ÇIKARDI”

UCLG Başkanı, Al-Hoceima Belediye Başkanı Dr. Mohamed Boudra, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu zirveyi başarıyla organize etti. Zirve çok zor şartlarda yapıldığı için gerçekten tebrik ediyorum. Pandemi sürüyor ve bu bir değişim de getirdi. Toplumlar kültüre yöneldi, kendi aidiyet hislerini güçlendirmek için yeni katılım ve dayanışma biçimleri ortaya çıkardı. Kültürel hakların yerel ve ulusal yönetimlere yön vermesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

"BU GERÇEKTEN BİR KÜLTÜR ZİRVESİYDİ"

UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, “Gelen ülkelere ve katılım oranına baktığımda, bunun gerçekten bir kültür zirvesi olduğunu görüyorum. Bunu içtenlikle söylüyorum ve bundan gurur duyuyoruz. İzmir deklarasyonu bizim için önemli” dedi.

İzmir Kültür Zirvesi’nin sonuçları, bir deklarasyon metni olarak yayımlanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.