TÜRK BİLİM İNSANI ‘DÜNYA SANAT VE BİLİM AKADEMİSİ’NE ÜYE SEÇİLDİ
Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, dünyanın en prestijli bilim akademileri arasında sayılan ‘Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’ne...
Haber: DİLAN AYIRKAN - Kamera: ADEM KARABAYIR
Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, dünyanın en prestijli bilim akademileri arasında sayılan ‘Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’ne üye olarak seçildi. Beyin cerrahisi alanında Türkiye’den seçilen tek Türk bilim insanı olan Türker Kılıç, akademinin bilimsel çalışmaların yanı sıra siyasi çevrelere de öneriler sunduğuna dikkat çekerek, “İş, sadece bilimin gelişmesi değil, aynı zamanda bilimin doğru kullanılması konusunda da bu akademinin süreç içerisinde önemli rol oynayacağın düşünüyorum" dedi.
Prof. Dr. Türker Kılıç, Birleşmiş Milletler'in (BM) direkt olarak bilimsel danışmanlık hizmeti aldığı, kuruluşundan bu yana Türkiye'den 8 bilim insanının seçildiği Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’ne, beyin cerrahisi alanında seçilen tek Türk bilim insanı oldu. Kılıç, kuruluş amacının Birleşmiş Milletler'e ve fikir danışmak isteyen bütün ülke siyasetçilerine hizmet sunabilmek olduğunu belirterek, üye olarak seçilmesiyle ilgili "Tabii ki çok memnunum. Yani bunun bir üstü keşke mümkün olsa da alabilsek. Nobel olurdu. İnşallah öğrencilerimiz o amaca ulaşacaklar" diye konuştu.
"TÜRKİYE'DEN 62 YILDA 8 BİLİM İNSANI SEÇİLDİ"
Prof. Dr. Kılıç, kuruluşun işleyişi ve adaylık süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Dünya Sanat ve Bilim Akademisi, 1960’ta kurulmuş dünyanın en önemli akademilerinden bir tanesi. Bu akademinin amacı, dünyada sanat ve bilim alanında önemli noktalara gelmiş kişileri bir araya getirerek Birleşmiş Milletler'in bünyesinde bir topluluk halinde ortak çalışmalarını sağlayıp, özellikle Birleşmiş Milletlere ve fikir danışmak isteyen bütün ülke siyasetçilerine bu alanda bir hizmet sunabilmek. Şu an da halihazırda 730 bilim insanı buraya seçilmiş vaziyette. Ülkemizden de tüm bilim alanlarından 62 yılda 8 bilim insanı buraya seçilmiş durumda. 2018 yılında ben de Avrupa Bilim Sanat Akademisi'nin bir üyesi olarak Dünya Sanat ve Bilim Akademisi'ne aday gösterilmiştim. Ben, 2014’ten beri Avrupa Bilim Sanat Akademisi’nin üyesiyim. Aday gösterildikten sonra, Dünya Bilim Sanat Akademisi’nin huzurunda 2019 yılında Milano'da bir sunum gerçekleştirdim. Belirlenen komite, yaptığımız araştırmaları, katkıları takip ederek bizim oraya kabul edilip edilmeyeceğimiz konusunda karar veriyor. Nihayetinde aralık ayının 14’ünde bu süreç sonuçlandı ve ben de oraya kabul edildiğimi memnuniyetle öğrendim."
"BM, DİREKT OLARAK DANIŞMANLIK HİZMETİ ALINMAKTA"
Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’nin amaçlarından bir tanesinin Albert Einstein'ın, Bertrand Russell’ın ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda siyasetçilere, yöneticilere danışmanlık hizmeti vermek olduğunu belirten Kılıç, şöyle devam etti:
"Bunun bir üstü Nobel olurdu. İnşallah öğrencilerimiz o amaca ulaşacaklar. Kurduğumuz tıp fakültesinin zaten en önemli hedeflerinden bir tanesi bu. Ama bu akademinin en önemli amaçlarından bir tanesi, Albert Einstein'ın, Bertrand Russell’ın ortaya koyduğu ilkeler doğrultusunda Birleşmiş Milletler himayesi altında özellikle bilimin en iyi şekilde kullanılmasına bir aracı olmak ve bu konuda siyasetçilere, yöneticilere danışmanlık hizmeti vermek. Birleşmiş Milletler direkt olarak bu kurumdan bilimsel danışmanlık hizmeti alıyor ve bunun içerisinde alt fakülteler var. Bu fakültelerin mesela bir tanesi 2013’te açılmış olan Dünya Üniversitesi. Dünya Üniversitesi’nde bu akademi çatısı altında çeşitli alanlarda bir akademik eğitim planlanmış. Bu konuda çalışmaları var ya da bu konuyla ilişkili bir alt fakülte var. Tıp tabii ki bunlardan bir tanesi."
"BİLİMİN DOĞRU KULLANILMASI KONUSUNDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR"
Akademilerin amacının küresel zihin gelişimini sağlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, şunları kaydetti:
"Bu sene 11 yeni üye tüm dünyadan kabul edilmiş durumda. Bu 11 yeni üyeden önce 730 üye vardı tüm dünyada. Avrupa Bilim Sanat Akademisi'nde 7 ayrı fakülte var ve her yıl bu fakültelerden kendinize ait alandaki toplantıya katılma zorunluluğunuz var. Bir de diğer 6 fakülteden de birine katılma zorunluluğu var. Bu, diğer alanlardaki yapılan çalışmaları da ister istemez izleyebilme şansını bize getiriyor. Kendi alanımın dışındaki o toplantıların bana daha fazla şey kazandırdığını fark ettim. Zaten akademilerin esas amacı, bu birlikteliği ve küresel zihin gelişimini sağlayabilmek. Bu akademinin diğer bir özelliği de belirttiğim gibi özellikle siyasetçilere bilimin daha iyiyi, daha güzeli yaratmak için kullanılması konusunda rehberlik yapabilmek. Bu konuda hepimizin bildiği gibi çok büyük bir ihtiyaç var. Dolayısıyla iş sadece bilimin gelişmesi değil aynı zamanda bilimin doğru kullanılması konusunda da bu akademinin süreç içerisinde önemli rol oynayacağını, zaten oynamakta olduğunu, ama bizim de buna katkı sağlayabileceğimizi düşünüyorum. O yüzden akademi tarafından kabul edilmiş olmaktan çok sevinçliyim."
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.