TÜRK BÖBREK VAKFI ARAŞTIRMASI: TAVSİYE İLE AĞRI KESİCİ KULLANIMI YÜZDE 66'YI BULDU

TÜRK BÖBREK VAKFI ARAŞTIRMASI: TAVSİYE İLE AĞRI KESİCİ KULLANIMI YÜZDE 66'YI BULDU

Türk Böbrek Vakfı (TBV) tarafından yapılan araştırma, doktora sormadan tavsiye ile ağrı kesici ilaç kullananların oranının yüzde 66'yı bulduğunu ortaya...

Türk Böbrek Vakfı (TBV) tarafından yapılan araştırma, doktora sormadan tavsiye ile ağrı kesici ilaç kullananların oranının yüzde 66'yı bulduğunu ortaya koydu.

Türk Böbrek Vakfı tarafından gerçekleştirilen ‘Böbrek Sağlığı Farkındalık Araştırması’, beslenme alışkanlıkları ve böbrek sağlığı bilinci hakkında pek çok detayı ortaya çıkardı. Vakfın, İstanbul'da 10 ilçeyi kapsayacak şekilde yaptığı araştırmada, eğitim durumu yüksek olanlar da dahil, arkadaş eş dost tavsiyesi ile ağrı kesici kullanımı çok yaygın olduğunu ortaya koydu.

Bin 67 katılımcıyla yüz yüze görüşme şeklinde yapılan ankette, yıllık rutin böbrek kontrollerinin de yaptırılmadığı, böbrek yetmezliği ancak son aşamaya gelince doktora gidildiği ortaya çıktı. 

TBV Başkanı Timur Erk ve TBV Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin, "Böbrek Sağlığı Farkındalık Araştırması" ile ilgili çarpıcı sonuçlar hakkında açıklamalarda bulundu. 

"TOPLUMUN YÜZDE 40'INA YAKINI BÖBREK RAHATSIZLIĞIYLA KARŞI KARŞIYA"

Timur Erk, kontrolsüz ağrı kesici kullanımının böbrek sağlığını tehdit ettiğini söyleyerek toplumun yüzde 40'a yakınının çeşitli böbrek hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliği le karşı karşıya olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"İstanbul genelinde, 10 farklı ilçede, TÜİK'den alınan örneklem kümeleri olarak, İstanbul nüfusunun yüzde 95'ten fazlasını temsil eden bin 67 denek ile yüz yüze yaptırdığımız araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırma grubunda yer alan deneklerin yüzde 41,1’i obez veya fazla kilolu, yanıtlara göre tuz, şeker ve su tüketimi konusunda doğruluk oranları yüzde 50’nin üzerinde. Fakat buna karşın bilinçsiz ağrı kesici kullanımı ile rutin kontrollerin yapılması konusunda çıkan sonuçlar, maalesef olması gereken düzeyde görünmüyor. Konunun içeriği, hastalıkların önlenmesi ve erken teşhis açısında son derece önemlidir. Böbrek sağlığı açısından yapılması gereken rutin kontrollerin görmezden gelinmesi ve bilinçsiz ağrı kesici kullanımı başta böbrek sağlığı olmak üzere genel olarak tüm beden sağlığını tehdit eden unsurlar arasındadır."

"TOPLUMUN YÜZDE 30'UNDAN FAZLASI, FAZLA ŞEKER TÜKETİYOR"

Rutin kontroller konusunda sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar ve çeşitli sağlık kurumları tarafından sıklıkla projeler ve duyurular yapıldığını dile getiren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, şöyle devam etti:

“Sağlıkla ilgili birçok alanda rutin kontrollerin önemine değiniliyor. Buna rağmen uygulama konusunun yetersiz olması, toplumumuzun ‘doğrusunu bildiği halde uygulamaya geçmeme’ alışkanlığını ortaya koyuyor. Hasta olmadan doktora gitmeyi ve yılda bir kez yapılması ile birçok riskin bertaraf edileceği rutin kontrolleri görmezden gelmemeliyiz. Şeker tüketimi konusunda daha bilinçliyiz, ancak toplumun halen yüzde 30'un fazlası, olması gerekenden fazla şeker tüketiyor.

Yaptığımız araştırmada, ‘Bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken tuz miktarı ne kadar olmalıdır’ sorusuna yüzde 57,8 ile 6 gram yanıtı doğru olarak verilmişken, halen yüzde 42,2 si fazla tuz tüketiyor. Bir kişinin günlük ortalama tüketmesi gereken şeker miktarı ne kadar olmalıdır’ sorusuna yüzde 66,2 ile 50 gram yanıtı doğru olarak verilmişken, yüzde 33,8’i fazla şeker tüketiyor. ‘Bir kişinin günlük ortalama su tüketim miktarı ne kadar olmalıdır?’ sorusuna yüzde 60 oranında doğru yanıt verilirken, ‘Haftada kaç defa egzersiz yapıyorsunuz" sorusuna yüzde 41,1 ile ‘Hiç yapmıyorum’ yanıtı alınmıştır. ‘Doktora danışmadan ağrı kesici kullanıyor musunuz’ sorusuna yüzde 66,6 ile evet yanıtı verilerek, bilinçsiz ağrı kesici kullanımı ortaya konulmuştur. ‘Ne sıklıkla böbreklerinizi kontrol ettiriyorsunuz?’ sorusuna yüzde 72,2 ile ‘Hiç ettirmedim’ yanıtı dikkat çekmiştir."

"BÖBREK HASARLARININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ BİLİNÇSİZ AĞRI KESİCİLER"

Böbrek sağlığı ile ilgili rutin kontrollerin önemine değinen TBV Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Nefroloji Uzmanı Dr. Bilal Görçin, diyalize götüren geçici böbrek hasarının en önemli sebebinin, bilinçsizce kullanılan güçlü ağrı kesiciler olduğunu söyledi. Görçin, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Gençler arasında görüyorum, en ufak bir ağrıda direkt en kuvvetli ağrı kesici ile başlıyorlar tedaviye. Oysa kuvvetli ağrı kesiciler, böbreği geçici bozan veya hasar veren ilaçların başında geliyor. Diyaliz gibi tedavi gerektiren böbrek hastalarının büyük bir kısmının yıllardır süren bir hastalığı vardır. Bunlar, şeker hastalığı, hipertansiyon, ailevi kisttik böbrek hastalıkları, tek böbrek, böbreğin taşla beraber infeksiyon hastalıkları gibi. Böyle bir hastalığı olan hastanın mutlaka rutin (ortalama 3 ayda bir) düzenli doktor kontrolünde olması gerekir. Normalden sapmaların erken tanısı ve tedavisi diyalize başlama süresini uzatacaktır. Özellikle kuvvetli romatizmal ağrı kesiciler, boyalı tetkikler (anjio, tomografi) bazı antibiyotikler kronik hastalığı olsun olmasın böbreklere zarar verebilir."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.