TÜRK-İŞ: AÇLIK SINIRI ASGARİÜCRETİN ÜSTÜNE ÇIKTI
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) yaptığı araştırmaya göre; eylül ayında açlık sınırı, asgari ücretin de üzerine çıkarak 3...
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) yaptığı araştırmaya göre; eylül ayında açlık sınırı, asgari ücretin de üzerine çıkarak 3 bin 49 liraya yükseldi. Gıda enflasyonundaki aylık artış 4,18, yıllık artış ise 24,56 oldu.
Türk-İş'in yaptığı araştırmaya ilişkin hazırlanan raporda; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını yansıtan açlık sınırının, eylül ayında 3 bin 49 TL'ye yükseldiği bildirildi. Raporda; aylık gıda enflasyonunun 4,18, yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 24,6 olarak kaydedildiği belirtildi.
Türk-İş araştırmasının eylül ayı sonucuna göre; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını yansıtan yoksulluk sınırı ise 9 bin 931 liraya çıktı. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 709 lira oldu.
"GEÇİM ŞARTLARI GİDEREK AĞIRLAŞIYOR"
Türk-İş'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Gündemin temel konusu, enflasyon, özellikle gıdada yüksek seyreden fiyat artışları olmaya devam ediyor. Enflasyondaki artış, -yetersiz gelir nedeniyle- geçim şartlarının giderek ağırlaşmasına neden oluyor. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı), yürürlükteki asgari ücretin üstündedir. Durum böyle iken gelirlerin ve de çalışanların temel ve ortalama ücreti haline gelen asgari ücretin enflasyon oranı veya biraz üzerinde artış göstermesi, mevcut yoksulluğun süregelmesi anlamındadır.
Türk-İş tarafından 34 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan, bu alanda öncü ve diğer çalışmalara örnek olan "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırması, ülkemizdeki "geçim şartlarını" ortaya koyan önemli bir çalışma olmaya devam etmektedir. Hesaplanan tutarlar ücret düzeyi olmayıp, UluslararasıÇalışma Örgütü’nün çeşitli raporlarında da yer alan "insana yakışır yaşam koşulları" için yapılması gereken, diğer bir ifadeyle haneye girmesi gereken en düşük geliri ortaya koymaktadır."
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.