Türkiye’nin ilk tarım fuarı yeniden hayat buluyor

Türkiye’nin ilk tarım fuarı yeniden hayat buluyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı’nın 7 yıl aradan sonra tarım sektörünü tekrar bir araya getireceğini açıkladı. Başkan Muhittin Böcek, 11-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında "Eski Yerinde Yeni Yüzüyle" mottosuyla Hasyurt Tarım Fuarı’nın 25'inci kez kapılarını açacağını müjdeledi.

 

İlk kez 1992 yılında yapılan ve Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliği taşıyan Finike Hasyurt Tarım Fuarı, 7 yıl aradan sonra 25’inci kez kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor. 11-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında “Eski Yerinde Yeni Yüzüyle” mottosuyla gerçekleşecek Hasyurt Tarım Fuarı’nın lansmanı için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Antalya Ticaret Borsası ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdaverdigar Günay, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş ve Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca bir basın toplantısı düzenledi.

Böyle Fuarları Önemsiyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yerelden kalkınma projeleri ile çiftçinin, üreticinin yanında olduklarını söyledi. “Tarımın kalkınması için çalışıyoruz” diyen Başkan Muhittin Böcek, “Tarımın başkenti Antalya’mızda ulusal ve uluslararası alanda tarım sektöründeki paydaşların bir araya gelmesine, tarımın kalkınmasına ivme kazandıran fuarların yapılmasını önemsiyoruz. Hasyurt Tarım Fuarı, bu sene 11-14 Mayıs tarihleri arasında “Eski Yerinde, Yeni Yüzüyle” mottosuyla 25’inci kez tarım sektörünü ağırlayacak. Bir fuarı 25 yıl sürdürebilmek, her yıl aynı coşku ve heyecanla düzenlemek kolay bir iş değildir. Bu nedenle bugüne kadar bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen belediye başkanlarımız başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Tarım Fuarını Uluslararası Alana Taşımalıyız

Başkan Böcek, Antalya’nın Türkiye’de örtü altı yetiştiriciliğinde ilk sırada yer aldığına ve tarımda da ülkenin ihtiyacının yüzde 50’ye yakınını karşıladığına dikkat çekti. Batı Akdeniz Bölgesi’nde 30 binin üzerinde çiftçinin olduğunu söyleyen Muhittin Böcek, “Bu bölgede yıllık 3.5 milyar TL’ye karşılık gelen 2.5 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Özellikle kış aylarında Türkiye’nin sebze ihtiyacının yüzde 40’ı Batı Akdeniz kuşağında bulunan bu verimli topraklardan karşılanmaktadır. Geçmişten gelen tecrübesiyle Hasyurt Tarım Fuarı artık uluslararası bir fuar olmayı çoktan hak ediyor. Bizlerin de amacı fuarın önümüzdeki yıllarda uluslararası boyuta ulaşmasını sağlamaktır” diye konuştu.

Yeniden Canlandırıyoruz

Fuarın hikâyesini anlatan Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, 1991 yılında dönemin Hasyurt Belediye Başkanı Azer Gökyar ve arkadaşları tarafından ortaya atılan fuar fikrinin 1992 yılında hayata geçirildiğini aktardı. İlk olarak bir okul bahçesinde naylon çadırda yapılan fuarın zamanla büyüyerek geliştiğini söyleyen Geyikçi, “En son 2014’te Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu döneminde yapılıyor ve ondan sonra da ara veriliyor. 2022’ye kadar bu fuar bir daha yapılmadı. Şimdi yeniden paydaşlarımız ve sektörümüzle bu fuarı canlandıracağız. Tüm sektörden destek bekliyoruz” dedi.

Fuarı Önemsiyoruz

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, ise Antalya’da 360 bin hektara yakın tarım arazisi olduğuna dikkat çekerek fuarın önemine vurgu yaptı. Karaca, örtü altı üretimde Türkiye’de ilk sırada yer aldıklarını belirterek, “Tarımsal potansiyeli büyük olan ilimizde bu tür etkinlikler bizim için son derece önemli” dedi.

Tarımdan Başka Zenginleşecek Alanımız Yok

Antalya Ticaret Borsası ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır ise tarımın başkenti olma yolunda önemli bir markayı daha tozlu raflarından çıkartıp tekrar hayata geçirmeyi istediklerini ifade ederek, şunlara değindi: “Bizlerin çağdaş bir fuarcılık anlayışıyla Türkiye’nin ilk tarım fuarı şeklinde daha ileriye götürmek gibi bir görevimiz var. Her gün çeşitli etkinliklerle dünyada tarımda neler oluyor gerek akademik çalışmalarla gerek konusunda uzman ekonomistlerle bir araya geleceğiz. Dolu dolu bir tarım haftası yaşayacağız. Türkiye olarak tarımdan başka zenginleşeceğimiz bir alanımız yok. Fuar günlerine denk gelen Dünya Çiftçi Günü’nde güzel bir sürprizle orada olacağız. Teknolojisini ve ürününü tanıtmak isteyen Türkiye’den veya yurt dışından bütün firmaları davet ediyorum.”

Üretimin Ne Kadar Değerli Olduğunu Anladık

KUTSO Başkanı Murat Günay ise şunları kaydetti: “Bu fuarı dünyaca tescillenmiş Finike portakalının merkezinde yapıyoruz. Bir diğer iddiamızda dünyanın en sağlıklı ürünlerini ürettiğimizi iddia ediyoruz. Bütün paydaşlardan bütün çiftçilerimizden bu fuara destek olmasını bekliyoruz. Çünkü bu dönemde üretmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Biz üretmekten vazgeçmeyeceğiz, üretmeye devam edeceğiz.”   

Finike Portakalının Önemini Anlatacağız

Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş da, fuar da Finike portakalının önemini anlatmak istediklerini belirterek, “Türkiye’de üretilen portakalın yüzde 10’unu Finike portakalı hitap etmekte ama ülkede satılan portakalın tamamı Finike portakalı diye satılmaktadır. Burada markalaşmayı ve yöresel coğrafi işaretler ön planı çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

6m7ypkvClIci1bMKuGOwWE2N.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.