TÜRKİYE’DE İLAÇ KRİZİ: "ECZACILARIMIZ SUÇLANIR HALE GELİYOR"
Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, TL'nin değer kaybı ile başlayan ilaçlardaki tedarik sorunu hakkında, "Eczane ve Eczacılarımız...
İSHAK KARA
Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, TL'nin değer kaybı ile başlayan ilaçlardaki tedarik sorunu hakkında, "Eczane ve Eczacılarımız suçlanır hale geliyor. Bu bizi çok rahatsız ediyor. Bu yıllardır uygulanan bir sistem ancak Reel Kur ile Sabit kur arasındaki fark hiçbir zaman bu kadar açılmamıştı. Bizim hiçbir meslektaşımın ilaç stokçuluğu yapacağını kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.
Son günlerde kurda yaşanan artışla beraber ilaç krizi yaşanmaya başlandı. Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) kayıtlarına göre, eczane raflarında olması gereken 645 çeşit ilaç temin edilemiyor. Bölgede bu sayı daha çok olduğunun belirten Van-Bitlis-Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel özellikle çocuk şuruplar, antibiyotikler, kronik hastalıkların bazı ilaçları gibi bir çok ilaçta sıkıntı yaşamaya başladıklarını söyledi.
Baransel, Yaşanan ilaç kriziyle ilgili ciddi manada sorun yaşadığımızı bizde belirtiyoruz. Hastalarımıza ilaç sunamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. İlaç bulunmaması ile ilgili sıkıntıları bir çok noktaya dayandırabiliriz. Ancak günümüz koşullarında ve bulunduğumuz dönemi dikkate aldığımız zaman ve yapılan açıklamaları dikkat ettiğimiz zaman konu direk kur krizine dayanıyor.
Bildiğiniz üzere beşeri ürünlerin fiyatlandırmasına dair karar her yıl şubat ayı kurun güncellenmesini öngörüyor. Güncellenen kur sabit kur olarak uygulanıyor ve bütün yıl boyunca aynı kur üzerinden ilaç fiyatları belirleniyor. Bu yıllardır uygulanan bir sistem ancak Reel Kur ile Sabit kur arasındaki fark hiçbir zaman bu kadar açılmamıştı
Özellikle 2021 yılında reel kur 8,40 iken belirlenen sabit kurun 4,57 olmasıyla birlikte sıkıntılar büyüdü ve bugün geldiğimiz noktada özellikle çocuk şuruplar, antibiyotikler, kronik hastalıkların bazı ilaçları gibi bir çok ilaçta sıkıntı yaşamaya başladık. Hatta şuanda çocuk şuruplarının çoğunu bulmakta çok zorluk çekiyoruz.
Bizim için kurun ne olduğu veya neyin nasıl düzeleceği değil biz hastalarımıza ilaç sunmak istiyoruz. Bizim temel kaygımız hastalarımıza ilaç sunmak hastalarımızla bu konuda sorun yaşamak istemiyoruz. Tedavilerine çözüm üretmeye çalışıyoruz.
645 KALEM PİYASADA BULUNMUYOR
Birliğimizin geçen yaptığı açıklama en az 645 kalemin şuan piyasada bulunmadığını işaret ediyor. Bu bölgesel olarak değişebiliyor depoların fazla olduğu illerde bu sayı 645'lerde ilimizde bu sayı biraz daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz.
"STOKÇULUK İŞİMİZ DEĞİL"
Yaşanan her kriz anında bu bir şekil bize dönüyor. Eczane ve Eczacılarımız suçlanır hale geliyor. Bu bizi çok rahatsız ediyor. Bizler sunduğumuz sağlık hizmetini birinci basamak sağlık hizmetinin haricinde herhangi bir işi faaliyeti olmayan meslek erbaplarıyız burada temel gayemiz hastaların sağlığına katkı sunmak. Hasta sağlığı için çalışmak sunduğumuz mesleki faaliyet dolayısıyla başka gelirimiz de olmadığı için ilacı satmayarak para kazanmak gibi bir durum söz konusu değildir.
TÜRKİYE GENELİ YAŞANAN BİR KRİZDİR
Biz şuanda ilaca ulaşamıyoruz yaklaşık iki aydır çocuk şurupları gelmiyor. Bunun pandemiyle bir alakası yok pandemi öncesi de böyleydi. Biz temel gayemiz hastamıza ilaç sunmak. Bizim hiçbir meslektaşımın ilaç stokçuluğu yapacağını kabul etmemiz mümkün değildir. Türkiye geneli yaşanan bir krizdir. Temelde dayandığı nokta da ilaç fiyatlarında belirlenen sabit kur olduğunu görüyor ve öyle düşünüyoruz.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.