TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ PLAZMA ÜRETİM TESİSİNİN TEMELİ ATILDI
Türkiye’nin ilk, dünyanın ise 13’üncü plazma ürünleri tesisinin temeli İstanbul’un Silivri ilçesinde atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,...
Türkiye’nin ilk, dünyanın ise 13’üncü plazma ürünleri tesisinin temeli İstanbul’un Silivri ilçesinde atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2023 yılında tamamlaması hedeflenene tesisteki üretim sayesinde, her yıl 1,2 milyar liralık rakamın yurt içinde kalmasını sağlayacağını söyledi.
“Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi” kapsamında İstanbul Silivri’de 172 bin metrekarelik alanda kurulacak Maxicells Yerli Plazma Üretim Tesisinin temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ile AKP İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ve çok sayıda davetli katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, tesisin ekonomiye ve yurttaşların sağlığa katkısı olacağına dikkat çekti. Varank şunları söyledi:
“1,2 MİLYAR LİRALIK RAKAMIN YURT İÇİNDE KALMASINI SAĞLAYACAK: Bugün de 550 milyon euro yatırım değerine sahip plazma üretim tesisinin temel atma töreniyle karşınızdayız. Yaklaşık 66 bin metrekare kapalı alana sahip olacak bu tesis, 172 dönüm arazi üzerine inşa ediliyor. Bu tesis ile birlikte dünyada sadece 12 merkezde üretilen, maalesef Türkiye’de üretimi daha önce gerçekleştirilemeyen kan ürünleri üretilecek. Yani bu fabrika dünyada bu alandaki 13'üncü tesis olacak. Üretime geçtiğinde 450 vatandaşımıza ekmek kapısı olacak bu yüksek teknolojili tesis, Türkiye’den her yıl yurt dışına ödenen 1,2 milyar liralık rakamın yurt içinde kalmasını sağlayacak.
TÜRKİYE'NİN İLK KAN ÜRÜNLERİ BİYOLOJİ LABORATUVARI DA KURULACAK: Plazma ürünlerindeki en önemli husus olan kan tedariki konusu da Türk Kızılay’ı ile yapılan anlaşma neticesinde çözülmüş olacak. Tam kan bağışından elde edilen ancak kullanılmayıp çöpe giden plazmalar bu fabrikada değerlendirilecek. Tabi bu projenin vatandaşlarımızın sağlına yönelik katkıları ekonomik katkısının çok çok üzerinde. İnşallah Maxilcells liderliğinde Türkiye’nin ilk kan ürünleri biyoloji laboratuvarı da kurularak, önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar burada geliştirilecek. Bu vesileyle Türkiye’de çok büyük bir eksiklik olan kan ürünleri alanında bu muazzam yatırımın ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
HEDEFİMİZ İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNDEKİ TEKELLEŞMEYE DUR DİYEBİLMEK: Dünyada ilaç ve tıbbi cihaz alanındaki tekelleşmeyi kırmak için ülkemizde önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bugün ilaç ve tıbbi cihazda ticaret hacmi 2 trilyon doların üzerindedir. Bilhassa pandemiyle birlikte sektörün ekonomik ve stratejik önemi net bir şekilde görüldü. Günümüzde giyilebilir ve mobil sağlık uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Bu bağlamda ülkeler büyük bir dönüşümden geçen sağlık sektörüne büyük çaplı yatırımlar yapıyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Mili Teknoloji Hamlesi öncülüğünde kendi kendimize yetebilen bir ülke olma yolunda adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz.
YENİ YOL HARİTAMIZI ÖNÜMÜZDEKİ YILIN BAŞINDA İLAN EDECEĞİZ: İnşallah akıllı yaşam ve sağlık alanındaki yeni yol haritamızı önümüzdeki yılın başında ilan edeceğiz. Bu sene, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile hemoglobinden aglutinan serumlarına, çocuk felci aşılarından insülin içeren ilaçlara, ultrason cihazından bilgisayarlı tomografi cihazlarına kadar birçok ürünün geliştirilmesi için çağrıya çıktık. Sonuçlarını yakın zamanda açıklayacağımız hamle programıyla katma değeri yüksek bu ürünlerden yerli ve milli olarak üretebileceklerimizi ülkemizin ürün yelpazesine kazandıracağız. İlaç, sağlık ve medikal sektöründe yer alan Ar-Ge Merkezlerimize sağladığımız muafiyetler 600 milyon lirayı geçti. Hedefimiz zorlu bir pazar olan ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki tekelleşmeye dur diyebilmek. Türkiye olarak tedarik zincirlerinde kendimize yer açmak. Bu hedefi de inşallah nitelikli insan kaynağımız ve kaliteli altyapılarımızla başaracağız.”
VALİ YERLİKAYA: BİZİ DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARAN BİR YATIRIM
Temel atma törenine katılan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da tesisin Türkiye için önemine vurgu yaptı. Yerlikaya, "Sadece Silivri’miz için değil, sadece İstanbulumuz için değil, bütün ülke olarak tarihi bir yatırım. Bugün insan sağlığı ile ilgili kan plazma üretimi ile ilgili yine ilk ama bir o kadar da stratejik, bizi dışa bağımlılıktan kurtaran bir yatırım. Bu da Cumhuriyetimizin 98. yılında İstanbulumuza yapılan ve insanlık adına büyük bir hediye, hayırlı olsun diyoruz. Girişimci ruhumuzu, her zaman için marifet iltifata tabidir, tebrik ediyoruz" dedi.
KAN KAZANCI: TÜRKİYE’NİN İLAÇTA YERLİLEŞME HAMLESİ ADINA DEV BİR YATIRIM
Maxicells Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Kazancı temeli atılan tesisin Türkiye’nin dışa bağımlılığımızı azaltacağını söyledi. Kazancı, şunları söyledi:
"Bizler bugün çok heyecanlıyız ve aynı zamanda gururluyuz. Türkiye’nin ilaçta yerlileşme hamlesi adına, sağlıkta dışa bağımlılığımızı azaltacak dev bir yatırımın temel atma töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ağustos 2018'de SGK ile Maxicells arasında imzalanan ‘Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Sözleşmesi’ kapsamında çalışmalarına başladığımız bu dev ve stratejik projemiz, ilk gün ki azim ve inançla devam etmektedir. Bugün aramızda bulunan ve ağırlamaktan gurur duyduğumuz dünyanın önde gelen teknoloji firmaları, BIOTEST AG ve Camengineer ile yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.”
Kazancı, "Tesisimizin yapımı sürerken, makine ve teçhizatımızı da üretime geçirerek 2023 sene sonunda üretim bandından çıkarmayı planlıyoruz. Tesisimiz üretime geçtiğinde yıllık 6 milyar TL tasarruf sağlamış ve cari açığa da büyük bir darbe vurmuş olacağız. Önceliğimiz iç piyasanın ihtiyacını karşılayarak sonraki aşamalarda bu ürünlerimizi dünyaya ihraç etmektir. Ülkemizin birçok alanda tam bağımsızlık vizyonu ile ilerlediği günümüzde bunun bir parçası olmaktan son derece mutluyuz, gururluyuz" dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.