VATANDAŞLAR GÜLLÜK KÖRFEZİNDE İKİNCİ LİMAN İÇİN ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI
Muğla’nın Milas ilçe sınırlarındaki Güllük Körfezi’nde planlanan ikinci maden yükleme limanı hakkında bugün yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, yaklaşık...
MELİS ANTER
Muğla’nın Milas ilçe sınırlarındaki Güllük Körfezi’nde planlanan ikinci maden yükleme limanı hakkında bugün yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, yaklaşık bin kişinin düdük, tencere, davul ve pankartlarla yaptığı protesto üzerine ertelendi.
Kıyıkışlacık köyünde tarihi İasos kenti koyu içerisine Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından yapımı planlanan 135 bin DWT’luk gemilerin yanaşabileceği Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi’yle ilgili ÇED toplantısı bugün köyün açık pazaryerinde düzenlenmek istendi. Yapımcı firma ve Çevre İl Müdürlüğü yetkililerinin geldiği toplantı, alanda toplanan yaklaşık bin kişi tarafından iki saat süreyle kesintisiz protesto edildi. Kalabalık “Liman İstemiyoruz” sloganları attı. ÇED toplantısını düzenlemek isteyenler halkın tepkisini görünce 100 jandarmanın eşliğinde köyü terk etti.
TAVA VE TENCERELERLE PROTESTO
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Güllük Körfezi Koruma Platformu, CHP İlçe örgütü ve bölgedeki çevre örgütlerinin destek verdiği eyleme katılanlar “Şirket Körfez Dışına”, “3 Bin Yıllık Tarih Rant İçin Yok Edilemez”, “Liman İstemiyoruz”, “Maden Limanına Hayır”, “Dur Doğama Dokunma İasos Tarihtir Yok Edilemez” dövizleri taşıdı. Protesto gösterisinde yüzlerce kişi ellerinde tava, tencere, çatal, kaşık, davul ve düdüklerle toplantıyı protesto etti.
“2. LİMAN YAŞAMIN SONA ERMESİ DEMEKTİR, İZİN VERMEYECEĞİZ”
ÇED toplantısıöncesi açıklama yapan MUÇEP Milas Sözcüsü Neşe Tuncer, şöyle konuştu:
“Burası hem tarihi hem doğa olarak korunması gereken bir alan. Burada yapılan her türlü liman, marina, çekek yeri burası için cinayettir. İstemiyoruz. Biz bu limanı istemiyoruz. Burası için önce küçük bir liman yapacaklarını söylediler. Bin 350 tonluk gemiler yanaşacaktı, 8 tane gemi yanaşacaktı. Dolayısıyla ÇED raporu kapsamından hariç tuttular. Biz buna dava açtık. Tam bilirkişi geleceği zaman Çevre Bakanlığı dedi ki ‘Burası için yeni bir proje var. ÇED süreci başlayacak.’ Dolayısıyla bir ÇED tanıtım dosyası hazırlandı. Şimdi de başlayan ÇED sürecinin halkın katılım toplantısı yapılacak. Yani bu şu demek; sözde bize fikrimizi soracaklar. Halbuki bizim fikrimizi sormayacaklar. Burada anlatacaklar, ‘Halk sorusunu sordu, biz de çok güzel anlattık demokratik bir süreç oldu deyip’ gidecekler. Bizim buna müsaade etmiyor olmamız lazım. ‘Yalan ÇED raporlarıyla talana hayır’ diyoruz. Bu ÇED raporlarıyla bizim doğamızın en güzel yerlerini ele geçirmelerine ‘hayır’ diyoruz. Yaşam hakkımızı savunuyoruz. Hem insanlar için hem kuşlar için hem balıklar için. Burası Güllük dalyanın ağzı. Tuzla’ya 6,5 kilometre. Buraya gelen flamingolar, karabataklar, balıkçıllar, göçmen kuşlar gelip burayı bulamadıkları zaman nereye gidecekler? Hadi siz evinizi satıp gidersiniz, ki siz de gitmezsiniz. Niçin gideceksiniz? Hepimiz buraya huzur bulmak için geldik.”
GERGİNLİK BÜYÜYÜNCE JANDARMA VE ÇEVİK KUVVET ÖNLEM ALDI
ÇED toplantısının başlayacağı sırada toplantının yapılacağı alana yürüyerek gidenlere jandarma engel oldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile ÇED sunumunu yapacak özel şirketin bulunduğu üstü kapalı, yanları açık örtülü alana giden eylemcilere jandarma engel oldu. Toplantının yapılacağı alan jandarma tarafından abluka altına alındı.
AŞIRI SICAKTAN BAYILANLAR OLDU
Toplantıyı düzenlemek isteyen memur ve özel şirket temsilcisine yaklaşık iki saat süre durmadan sloganlarla tepki gösteren eylemciler arasında aşırı sıcaktan bayılanlar oldu, bayılan eylemciler ambulanslarda tedavi edildi.
ŞİRKET TEMSİLCİLERİ JANDARMA KONTROLÜNDE ALANDAN AYRILDI
Toplantının yapılamayacak olmasıüzerine alandan ayrılmak isteyenlerin önünü kesen çevreciler, sert tepki gösterince gerginlik yaşandı. Jandarma güçleri eylemcileri itekleyerek alandan uzaklaştırmak istedi. Özel şirket temsilcileri ve memurlar otomobillere binip ayrılmak isterken arbede çıktı, otomobiller jandarmanın kontrolü arasında pazaryerinden ayrılabildi.
"BU SON DEĞİL BAŞLANGIÇ, TEKRAR GELECEKLER"
MUÇEP ve Güllük Körfezi Dayanışma Platformu adına açıklama yapan Avukat Bora Sarıca, "Bugün burası bir son değil. Bunlar tekrar gelecekler. Tekrar gelecekler. Tekrar gelecekler. Bizim yapmamız gereken şey burada onları nasıl kovduysak her geldiklerinde kovmamız gerekiyor. Sizlerin bu dayanışması her daim devam etsin arkadaşlar. Mahkeme süreci, itiraz süreci mutlaka olacak. Buradaki bu dayanışmayı mahkemelere taşıyacağız. Bu limanı yaptırmayacağız" dedi.
Yaklaşık üç saat süren gerginlik sonunda eylemciler, İzmir Marşı’nı okuyarak buradan ayrıldı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.