YENİ SÜT FİYATI ARDAHANLI ÜRETİCİYE YANSIMADI: “SÜT FİYATLARININ GÜNCELLENMESİNİ İSTİYORUZ”

YENİ SÜT FİYATI ARDAHANLI ÜRETİCİYE YANSIMADI: “SÜT FİYATLARININ GÜNCELLENMESİNİ İSTİYORUZ”

Ulusal Süt Konseyi, soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. Ardahan’da sütün litre fiyatının hala 3 liranın...

ÖZKAN KARAKAYA

Ulusal Süt Konseyi, soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. Ardahan’da sütün litre fiyatının hala 3 liranın altında olduğunu aktaran Kocaköy Muhtarı Özbay Baranalp, “Marketlerde litresi 10 liranın üzerinde satılan sütün çiftçiden halen 3 liranın altından alınması hayvancılığa vurulan en büyük darbedir. Üreticiler olarak süt fiyatlarının güncellemesini istiyoruz” dedi.

Ardahan’da Kocaköy Muhtarı Özbay Baranalp, yeni süt fiyatlarının üreticiye yansımadığını belirtti. Baranalp, “Marketlerde litresi 10 liranın üzerinde satılan sütün çiftçiden halen 3 liranın altından alınması hayvancılığa vurulan en büyük darbedir. Hem kuraklık hem de ekonomik kriz nedeniyle çiftçinin girdi maliyetleri iki katına çıkarken ürettiğimiz süt ise yine aynı fiyatta kaldı. Artan maliyetler çiftçinin sırtına biniyor ve sıkıntı yaşamasına neden oluyor. Üreticiler olarak süt fiyatlarının güncellemesini istiyoruz” dedi.

Baranalp, "Ardahan'da çiftçinin sütünü alan birkaç işletme var fiyatları bunlar belirliyor. Batı illerinde 5 liraya kadar satılan çiğ süt fiyatı ilimizde 3 liranın bile altından toplanıyor. Bu netice bizleri batırmakla kalmayıp hayvancılığı da bırakma noktasına getirmiştir. En azından fiyatlar 2022 yılı için yeniden güncellenmelidir” diye konuştu.

Baranalp, şu ifadeleri kullandı:

“Yem fiyatlarının arttığı bir süreçte biz yetiştiricilerin haklarını savunması gereken Ardahan Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği bu duruma müdahale etmek zorunda, bizleri temsil eden yöneticilere sizlerin aracılığınız ile seslenmek istiyorum. Çiftçi artık maliyetine bile üretim yapamıyorken sizler ne yapıyorsunuz? Ardahan nüfusunun önemli bir kısmının tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektörünün can çekişmekte olduğunu görüyoruz.  Çiftçimizin tek geçim kaynağı ahırındaki birkaç inek, vatandaşımız o ineklerine bile bakamayacak duruma geldi. Bu krizde ne teşvik alıyoruz ne de ürettiğimiz ürünümüz para ediyor. 1 kilo süt bir bardak çay etmiyor. Çiftçiliği bırakma noktasına geldik. Yetkililerin bir an önce sesimizi duymasını istiyoruz."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.