YERLİ FASULYE TOHUMU İLE NEVŞEHİR'DE İKİ KAT ÜRÜN ALINDI

YERLİ FASULYE TOHUMU İLE NEVŞEHİR'DE İKİ KAT ÜRÜN ALINDI

Nevşehir’de patates siğili nedeniyle deneme üretimine geçilen ‘Üstün 42’ adlı yerli tohum fasulyenin hasadı yapıldı. Yerli tohum ile dekar başına 500...

ORUÇ BİLEN

Nevşehir’de patates siğili nedeniyle deneme üretimine geçilen ‘Üstün 42’ adlı yerli tohum fasulyenin hasadı yapıldı. Yerli tohum ile dekar başına 500 kilogram ürün alındığı, bu verimin Kanada’dan ithal edilen tohumun iki katı olduğu bildirildi.

Nevşehir merkeze bağlı Kaymaklı beldesinde siğil hastalığından dolayı, patates ekimine kapatılan 90 bin dekar arazide alternatif ürün olarak yerli üretim Üstün 42 adıyla geliştirilen fasulye çeşidi ekildi. Hasat dolayısıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kaymaklı Belediyesi tarafından tarla günü etkinliği düzenlendi. 

Mehmet Erdener adlıçiftçinin 50 dekar alanda ürettiği fasulye törenle hasat edildi. Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından verilen tohumun yüzde 75’i devlet, yüzde 25 ise çiftçi tarafından ödendi. Daha önce Kanada'dan ithal edilen Alberto fasulyesinin dekara 250 kilogram civarında ürün verirken yerli tohum Üstün 42 ile dekardan 500 kilogram verim alındığı belirtildi. Patates ekimine kapatılan alanda daha önce geliştirilen yerli patates ve çerezlik kabak çekirdeği ekilmişti.

“BUZULLARIN ALTINDA TOHUM AMBARLARI YAPIYORLAR”

Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç, “Buzulların altında milyonlarca, milyarlarca tonluk tohum ambarları yapıyorlar. Dünya bunu yaparken biz boş duramazdık. Biz de tohumlarımızı kendi milli öz tohumlarımızıüretmek zorundaydık ve Üstün 42 fasulye tohumunu üretildi. İthal Kanada Alberto tohumuna göre iki misli ürün alıyoruz” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Okan Yılmaz da şunları söyledi:

“Yeniliğe açık olmak cesaret ister aynı zamanda bedel de ister. Hem cesaretini ödedi hem de bedelini ödedi ben teşekkür ediyorum kendisine. Üstün 42’i övmek amaçlı söylemiyorum, sadece yerel çeşitlerin önemini vurgulamak için söylüyorum. Başkanım da değindi dünyada tohum bir silah oldu. Gıda bir silah oldu. Bunun akışında bir zincirin kopmasını görmüş olduk pandemide. Kaymaklı kasabamızda 90 bin dekar arazi siğil hastalığından dolayı toprak altı ekimine kapalıydı. Alternatif ürün olarak çiftçilerimize çerezlik kabak çekirdeği ve kuru fasulye ekimini önerdik. Kabak çekirdeği ekiminde ton bazında Türkiye birincisi olduk. Şimdi de fasulye ektik. Hızla ekim alanlarımız gelişiyor bu Üstün 42 ile bu hedefe çok hızlı bir şekilde ulaşacağız.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.