ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN, 2500 RAKIMLI KÖYÜNDE BAL ÜRETİYOR
Yüksek puanlar almasına rağmen, Türkçe öğretmeni olarak atanamadı ve köyüne döndü. Şimdi ise 2500 rakımında karlı ve tipili Aksu Dağı'nda yüzde yüz...
UĞUR İSTANBULLU
Artvinli Türkçe öğretmeni Tayfun Öğen, yüksek puanlarına rağmen atanamayınca köyüne dönüp bal üretimine başladı. Ardanuç Zekeriyaköy’de bal üreten Öğen, "Köyümüzden daha yüksek bir rakımda bal üretildiğini daha göremedim. 2500 rakımda burada bal üretimi yapılıyor ve tamamen doğal şartlarda yapılıyor" dedi.
Sınavlarda yüksek puanlar almasına rağmen atanamayan Türkçe öğretmeni Tayfun Öğen, köyüne dönme kararı aldı. Öğen, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:
“ATANAMADIK, KÖYÜMÜZE DÖNDÜK”
“Bu köyün gençlerinden biriyim. Aynı zamanda Türkçe öğretmeni olarak üniversite bitirdim. Atanamayan bir öğretmenim. Bu atamaların düşüklüğü ve alımların azlığından dolayı, çok yüksek puanlar almamıza rağmen halen daha atanamadık. Biz de köyümüze döndük. Köyümüzde, burada 2500 rakımda arıcılık yapıyoruz. Yazları geliyoruz. Burada arılarla ilgileniyoruz. Hayvanlarla ilgileniyoruz.
“DOĞAL ŞARTLARDA BAL ÜRETİLİYOR”
Birçok şehrini gezdim Türkiye’nin; öğrenciyken gezme fırsatı buldum. Köyümüzden daha yüksek bir rakımda bal üretildiğini daha göremedim. 2500 rakımda burada bal üretimi yapılıyor ve tamamen doğal şartlarda yapılıyor. Görüyorsunuz işte, dağlarımızdan duman eksik olmuyor. Ve bu yörenin en önemli özelliği de hiçbir meyve çiçeğinin ya da hiçbir ağacın bulunmaması.
Yüzde yüz dağçiçeğinin ve işte bizim burada endemik olarak bulunan çekem ismiyle tanınan çiçekten ve yüzde yüz dağçiçeğinden bal üretimi yapmamız. Bunlar balımızın kalitesini yükselten şeyler. Bizim balımızın kalitesi çok yüksek olmasına rağmen bugün tanıtım olmadığından herkes bilmiyor. Biz inanıyoruz ki; bu balımız tanıtıldığı sürece, Anzer balına yaklaşacaktır ünü.”
Zekeriyaköy Muhtarı Ahmet Gülpaşa Pehlivan ise şunları söyledi:
“KÖYÜMÜZÜN İSMİ YÜKSEK KARLI YER ANLAMINA GELİYOR”
“Köyümüzün ismi, Zekeriya. Bunun kökenine baktığımız zaman, Gürcüce Zegani yani yüksek ve karlı tipili yer anlamına gelen, Gürcüce bir kelimeden bugün Türkçeye aktarılmış bir kelime. Biz iddialıyız burası Aksu balı, Aksu dağı balı doğallığını herkese tanıtmada iddialıyız.
“1200, 1300 PROMİLLERDE ANZERE YAKIN BAL ÜRETİYORUZ”
Artvin, Ardanuç Zekeriyaköy’de bal hasadı yaptıktan sonra çıkan, göründüğü üzere biraz esmer siyaha yakın. Ama bazı tüketiciler işte tümünün beyaz olmasını istiyorlar, fakat tümünün beyaz olması onun tamamen doğal ve daha iyi olduğunu göstermez. Önemli olan şu gözlerin açık gözlerinde olabilmesi, çünkü neden hayvan doğadan ne getirmişse bunun içine koymuş. Hiçbir müdahale olmadan bu şekle getirmiş. Bizim yöredeki bu dolulukta kovan, hani nerede olmaz, yani balın çoğundan, çok olmasından, ucuz olmasından; ucuz da işte gidelim şuradan alalım. Ucuz olan bir şey, biz bunu ucuza mal edemiyoruz ki, ucuza satalım. İşte görüyorsunuz rakımın yüksekliği, işte doğayı burada çadırımızda kalıyoruz. Çok zor şartlarda üretim yapıyoruz. Bunu üretmek de kolay değil. Bundan üç dört sene önce Trabzon’a üniversitede bir hocamız var, bal gönderdim. Bizim bu yörenin balı, köyün balı. 1200, 1300 promillerde değerini söyledi bana. Promil, baldaki yani o kaliteyi gösteren değer. En önemli değerlerden biri. Anzere yakın Anzer ile birebir yakın. Fakat dediğim gibi fazla reklamımız olmadığından dolayı, yerel kanallarına sevdiğimiz arkadaşlara bu şekil tanıtıp yapmaya çalışıyoruz kendi köyümüzün balını.”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Tayfun Öğen
* Ahmet Gülpaşa Pehlivan
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.