CHP BURSA İL BAŞKANI’NDAN KİRACILARINI İCRAYA VEREN VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NE ÇAĞRI: "BU YANLIŞTAN VAZGEÇİN"

CHP BURSA İL BAŞKANI’NDAN KİRACILARINI İCRAYA VEREN VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NE ÇAĞRI: "BU YANLIŞTAN VAZGEÇİN"

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü mülkiyetindeki dükkanların bazı kiracıları, pandemi nedeniyle kirasınıödemekte zorlandı. Bursa İl Müdürlüğü, kirasınıödemeyen kiracılarını icraya...

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü mülkiyetindeki dükkanların bazı kiracıları, pandemi nedeniyle kirasını ödemekte zorlandı. Bursa İl Müdürlüğü, kirasını ödemeyen kiracılarını icraya verdi. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa'da yaklaşık 2 bin Vakıf kiracısı bulunduğunu belirterek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün pandemi döneminde yaklaşık 1,5 yıl kapalı kalan işyerlerinden bile kira alacağını icra yoluyla tahsil etme girişimlerini eleştirdi. Karaca, “Bu yanlıştan dönün” çağrısı yaptı.

Osmangazi İlçe Başkanı Metin Yılmaz ve CHP Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Şahin Sevinç ve partililerle birlikte Bursa’nın tarihi çay bahçesi Mahfel’in önünde bir basın açıklaması yapan İsmet Karaca, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi birkaç yıldır ülkemiz ve dünya çok önemli bir sağlık sorunu yaşıyor. İnsanlık tarihinde dönem dönem yaşanan salgınların biri de çağımıza denk geldi. Koronavirüs salgını bütün dünyayı etkiliyor. Bu dönem içerisinde yaşamın devamı için de mevcut iktidarlar vatandaşlarını, esnafını, sanayicisini koruma anlamında birtakım adımlar atıyor. Bu tabloya bakıldığında yaklaşık iki yıldır bu sorunu yaşayan özellikle de işçiler, genelgeyle işyeri kapatılan esnaf bu anlamda en büyük mağduriyeti yaşıyor.

“AKP İKTİDARI PANDEMİ DEĞİL ALGI SÜRECİ YÖNETTİ”

İki yıl önce ilk pandemi vakası ülkemizde görüldükten sonra birtakım önlemler alındı, yerindeydi. Bazıları değildi ama süreç şu ki burada, AKP iktidarı bir salgın süreci değil, algı süreci yönetti. Verdiği rakamlar doğru değildi. Verdiği rakamlarda kendileriyle çeliştiler. Zaman zaman düzeltmek durumunda kaldılar. Biz, Bursa'da net şunu gördük; bir yurttaşımızın bile yaşamını kaybetmesi bizleri derinden üzer. Fakat geçen yıl Bursa'da son dört yıl ortalamasından 5 bin fazla yurttaşımız yaşamını kaybetti. Verdikleri rakamlar doğru değil. Aldıkları önlemler yetersiz, verdikleri destekler hiç yetersiz.

CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİYLE İŞ YERİ KAPANAN ESNAFA İCRA ŞOKU YAŞATILIYOR

Bakın bu dönem içerisinde birçok Afrika ülkesi vatandaşlarına ekonomik güvence verdi. Birçok Afrika ülkesi, Türkiye'den daha yoksul, Türkiye kadar ekonomik gücü olmayan birçok ülke vatandaşlarına, ‘Elektrik, su parasını düşünmeyin’ dedi. ‘Siz sağlığınızı düşünün’ dedi. Fakat AKP iktidarı ne yaptı IBAN dağıttı. Bu dönem içerisinde üç tane maskeyi dağıtamayan, üç maskeyi dağıtmaktan aciz olan AKP iktidarı, vatandaşına IBAN dağıtmakla kalmadı. Bu dönem içerisinde Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle iş yeri kapanan esnafa, özellikle Vakıf kiracısı esnafa bir icra şoku yaşatılıyor. Bu nasıl bir anlayıştır? Cumhurbaşkanı genelgesi var, diyor ki; şu tarihe kadar ya da uzatıyor, işyerinizi kapatacaksınız. Çalışanları günde 30 liraya, 50 liraya mahkum ettiler. Fakat kapalı olduğu dönemler yetmiyormuş gibi esnaflar kendini toparlayamadan vakıflar, kiracılarına haciz gönderiyor kira karşılığı. İşte AKP’nin esnafa bakış açısı budur. AKP salgın döneminde sadece ve sadece aklına ne gelir? IBAN geldi.

“TÜRKİYE’DE ON BİNLERCE VAKIF KİRACISI BU ZULMÜ YAŞIYOR”

Bu dönem için şunu söylüyoruz. Bakın burası belki özel ticari işletme gibi görünebilir fakat bulunduğumuz mekan, tarihi bir mekandır. Burası, Mahfel. Bu bina Kuvayı Milliye'ye ev sahipliği yapmış bir mekandır. Bulunduğumuz bina, Bursa'da yaşayan hemen herkesin anısının olduğu bir binadır. Burada yaşayan, yolu buraya düşen herkesin mutlaka bu tarihi binanın önünde bir anısı olmuştur. Onların anılarına tanıklık etmiştir.

Buradan başlayarak Bursa'da 2 bin, Türkiye'de ise on binlerce Vakıf kiracısı bu zulmü yaşıyor. Yani genelge ile işyeri kapanmayan esnaf da vatandaş sokağa çıkamadığı için bu süreçten olumsuz etkilendi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nü, Vakıflar'ın bağlı olduğu ilgili bakanlığı da göreve çağırıyorum. Bu yanlıştan vazgeçin. Zaten ekonominin çarklarının çok zor dönmeye çalıştığı bu dönemde de bir darbe de esnafa siz vurmayın. Bu yanlıştan vazgeçilsin. Bunu milletvekillerimiz aracılığıyla da biz en üst noktalara taşıyacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu süreçten olumsuz etkilenen esnafımızın yanında olduğumuzu da Bursa kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.”

MECLİS ÜYESİ SEVİNÇ: KAFE VE RESTORANLAR KENDİİSTEĞİMİZLE KAPANMADI

Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Şahin Sevinç de aynı zamanda bir esnaf ve meslek grubuyla ilgili bir derneğin başkanı da olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Ben, siyasi kimliğimin dışında bir sivil toplum örgütünün başkanlığını yapıyorum. Bursa kafe restorant işletmecilerinin dernek başkanlığını yapıyorum. Evet sevgili başkanım güzel anlattı, kısa özetledi. Burada anlatmakla bitmez. Tabii esnaf arkadaşlarımız gerçekten ciddi manada bir darbe almıştır. Bunun üzerine bir de bir şok, Vakıflar üzerinden yaşamamız bizleri üzmüştür. Çünkü Vakıfların birçok kiracısı vardır. Kafe ve restoranlar biliyorsunuz kendi isteğimizle kapanmadı. Genelge ile kapandı.

“ŞİRKETLERE TEK METELİK VERİLMEMİŞTİR”

Buradan ben bir şey daha ifade edeyim, kafe restoran oluyor ama ismi şirket olduğu için devletimiz tarafından delikli bir kuruş dahi verilmedi. Bakın bunu altını çizerek söylüyorum. Ekranlarda bas bas ‘destek olduk’ dediklerinde, delikli bir tek metelik kuruş verilmemiştir. Hiçbir kafeciye, hiçbir restorana Türkiye Cumhuriyeti'nin delikli bir kuruşu dahi geçmemiştir. Bir şirket olan herkese. Dolayısıyla esnafımız gerçekten mağdur, gerçekten yani perişan bir durumda, icra ile karşı karşıya gelmeleri… Sağ olsun Başkanımız bunu dile getirdi, önemsedi ve milletvekillerimiz aracılığıyla inşallah Ankara’ya taşıyacak.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.