EDİRNELİÇİFTÇİLER GÜBRE FİYATINDAN ÜZGÜN, AYÇİÇEĞİ FİYATINDAN MEMNUN

EDİRNELİÇİFTÇİLER GÜBRE FİYATINDAN ÜZGÜN, AYÇİÇEĞİ FİYATINDAN MEMNUN

Ayçiçeği hasadının başladığı Edirne'de, Trakya Birlik’in ön alım fiyatınıönce 5 bin 100 TL, sonra da 5 bin 400 TL olarak açıklamasıüreticiyi rahatlattı....

GÖKHAN TUZLADAN

Ayçiçeği hasadının başladığı Edirne'de, Trakya Birlik’in ön alım fiyatınıönce 5 bin 100 TL, sonra da 5 bin 400 TL olarak açıklamasıüreticiyi rahatlattı. Edirne Ticaret Borsası’nda yüzde 40 yağlık ayçiçeği, 6 bin 600 TL’den alıcı bulmaya başladı. Üretici, 20 gün önce 5 bin 100 TL’ye sattığıürününe bugünlerde 6 bin 600 TL’den alıcı buluyor. Ayçiçeği üreticisi Lütfü Kezer, “Gübre fiyatlarından üzgünüz, ayçiçeği fiyatlarından memnunuz” dedi.

Ürettikleri ayçiçeğini Edirne Ticaret Borsası’nda satan üreticiler, ayçiçeği fiyatlarını ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Üreticiler şunları söyledi.

Mehmet Kaya: "Getirdiğim ürünümü depoya koyamadığım için satmak zorunda kaldım. Geçtiğimiz günlere göre şu anki fiyatlar güzel. 3 ton ürün getirdim ve 6 bin 611 TL’den satışını yaptım. Fiyat olarak güzel ama girdi maliyetleri çok yüksek. Bu fiyattan aşağısı kurtarmaz. 7 lirayı görecek herhalde bu gidişle.”

Ali Osman Dağdevir: "Ürünümü 6 bin 181 TL’den tüccara verdim. Gübre tavan yaptı ve daha ne olacağı belli değil. Borcumuz var. Gübre alabilirsek alacağız, alamazsak gübresiz ekeceğiz. Böyle giderse işimiz biraz zor.” 

Lütfü Kezer: “Bu yıl gübre arttı, çiftçi olarak fiyatlardan şikayetçiyiz. Gübreyi 4 bin 400 liradan aldım. Geçen yıl ucuzdu. Mazotla gübre bizim hammaddemiz, bu bizi zorluyor. Gübre fiyatlarından üzgünüz, ayçiçeği fiyatlarından memnunuz. Girdi maliyetleri yüksek.”

Muzaffer Akgün: "Fiyat bugün iyi ama önce satanlar ne olacak? Arada bin lira oynuyor. Biçip satanlar 10 tonda 10 bin lira zarar etti. Bu parayı hiçbir zaman çıkaramaz. Zaten çiftçinin karı bu 10 bin lira, ama bu da az. Niçin az, gübre fiyatları aldı başını gitti. 5 bin liranın üzerinde şu an gübre. Üre gübrenin fiyatı kesilmedi daha, nereye gitsen yok diyorlar. Biz gübreyi buğday ekiminde kullanacağız. Çoğu insan buğdayı gübresiz ekecek. Belki bu defa mal alamayacak. Ben şu an 400 dönüm buğday ekeceğim, 30 kilodan 12 ton almam gerek, bu da 70 bin lira para yapar. Şu an 70 bin liram yok, anca borçlarımıza… Yine kredi çekeceğiz. Hele bir de Tarım Kredi’ye bir girersen yandın. Her şeyini ona satar çıkarsın işin içinden, hiçbir hesabını da göremezsin.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Ayçiçeği Görüntüleri

* Üretici Mehmet Kaya

* Üretici Ali Osman Dağdevir

* Üretici Lütfü Kezer

* Üretici Muzaffer Akgün

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.